Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur, mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasına sert tepki gösterdi. Uğur, alınan bu kararın üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 0’a indirildi. Karara göre, 1 Mayıs – 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır sıfır gümrükle Türkiye’ye ithal edilecek.
“BU KARAR ÜRETİCİNİN RİSKLERİ YENİ ALMAYA BAŞLADIĞI DÖNEMDE VERİLDİ”
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir İl Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, kararın iptal edilmesi çağrısında bulundu. Türkiye’de mısır üretiminin özellikle Marmara, Çukurova, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Trakya bölgelerinde yoğunlaştığını hatırlatan Burak Uğur,“2024 sezonunda mısır üreticisi; mazotta yüzde 95, gübrede yüzde 80, tohum ve ilaç girdilerinde yüzde 60’lara varan artışlarla karşı karşıya kaldı. Tüm bu maliyetler içinde üretime niyet eden çiftçi, şimdi sıfır gümrükle getirilecek ithal ürünle rekabet etmek zorunda bırakılıyor. Üstelik bu karar, ürün tarlaya henüz ekilmişken, yani üreticinin bütün riskleri daha yeni almaya başladığı dönemde alındı.”dedi.
“BU TABLO, İTHALATIN YERLİ ÜRÜNE GÖRE UCUZ OLMASINI SAĞLIYOR”
Uğur, Türkiye’nin 2024 yılında yaklaşık 6,5 milyon ton mısır ürettiğini, aynı dönemde 2,4 milyon ton civarında mısır ithalatı gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Devletin bu açığı üretici lehine göre kapatması gerektiğini söyleyen Uğur, “İthalatın büyük kısmı Arjantin, Brezilya ve Ukrayna gibi ülkelerden yapılmakta; bu ülkelerde devlet destekleri ve ölçek ekonomisi nedeniyle fiyatlar Türkiye’ye göre çok daha düşük seviyelerde seyretmektedir. İthal mısır fiyatlarının liman teslim 5 bin 800-6 bin 200 lira/ ton aralığında olması beklenirken, yerli üretici, 7 bin lira/ tonun üzerinde bir maliyetle üretim yapmaktadır. Bu tablo, ithalatın yerli ürüne göre ucuz olmasını sağlıyor. Devletin yapması gereken, bu açığı üretici lehine kapatmaktır; gümrükleri sıfırlamak değil.”dedi.
“ÜRÜNÜN TEDARİKİ AEKRETE UĞRSDIĞINDA İHTALATLA VARLIK SÜRDÜRÜLEMEZ”
Kararın maliyetlerine uygun destek mekanizmalarının devreye alınmasını talep eden Uğur, “Biz sadece bugünün değil, yarının da sorumluluğunu taşıyan meslek insanlarıyız. Tarımsal üretim yalnızca ekonomik değil, stratejik bir güvenlik meselesidir. Ukrayna-Rusya savaşı gösterdi ki, bir ürünün tedariki sekteye uğradığında ithalatla varlık sürdürülemez. Bu nedenle Türkiye’nin mısır gibi temel yem ve gıda hammaddelerinde kendi kendine yeterliliğini koruması hayati önem taşımaktadır.”diye konuştu. Haber Merkezi