Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Soner Karlahan, vatandaşların Kurban Bayramı’nda dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı. Karlahan, “Poşetten çıkarılmadan muhafaza edilen Kurban etleri yeşillenebilir ve bozulur.” dedi.
Kurban Bayramı öncesinde Türkiye Kasaplar Federasyonu’nun açıkladığı asgari kurbanlık rakamları ile bu sene kurban piyasası belli oldu. Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Soner Karlahan, federasyonun açıkladığı rakamlara göre Büyükbaş baskül fiyatlarının 75 bin – 120 bin lira ve Küçükbaş baskül fiyatlarının 8 bin – 12 bin lira arasında seyrettiğini söyledi.
“HAYVANLARIN KÜPE VE PASAPORTU KARŞILAŞTIRILMALI”
Canlı hayvan fiyatlarına da değinen Başkan Yardımcısı Karlahan, “Dişi büyükbaş hayvan 135-140 bin lira, erkek büyükbaş hayvan ise 150-160 bin lira arasında değişmektedir. Dişi küçükbaş hayvan 20 bin, erkek küçükbaş hayvan ise 30-40 bin lira olarak belirlenmiştir.” dedi. Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Karlahan, “Kurbanlık olarak alınacak büyükbaş hayvanın en az 2 yaşını doldurmuş ve kalıcı dişlerinin çıkmış olması gerekiyor. Hayvanların küpe numarası ve pasaportu karşılaştırılmalı.” dedi.
“ETLER TÜKETİLMEDEN ÖNCE EN AZ 2 SAAT DİNLENDİRİLMELİ”
Kurban kesmek için belediyeleri ve Kasaplar Odası’nın tesis ettiği alanların kullanılması gerektiğinin altını çizen Karlahan, “Tesis edilen alanlar dışında kesim yapacak olan vatandaşlar, bu yerlerin Geçici Kesim Belgesi almış olmasına dikkat etsin. Kesim yapılacak alanın hijyeni ve belge almış olması önemli. Kurbanlık etler tüketilmeden önce en az 2 saat dinlendirilmeli. Poşetlerle eve getirilen etleri, poşetten çıkarıp o şekilde soğutucuda muhafaza etmek etlerin daha sağlıklı muhafaza edilmesini sağlıyor. Aksi takdirde etler yeşillenebilir ve bozulur. Bu durumda etleri mutlaka atmak zorundasınız.” diye konuştu.
“HAYVANLARIN HİÇBİR YERİ ZİYAN EDİLMEMELİ”
Geçen sene kıymanın 8 liradan çekildiğini söyleye Karlahan, bu sene etlerin kasaplarda 10 liradan çekileceğini belirtti. Kasaplarda kuzu karkas işleme fiyatının 500 lira ve sucuk yapımının ise 50-60 lira civarında olacağını söyleyen Karlahan, “Kurban Bayramı’nda kurban edilen hayvanların hiçbir yeri ziyan edilmemeli. Yenmeyen deri gibi parçalar Türk Hava Kurumu ve Diyanet İşleri gibi kurumlara bağışlanabilir.” dedi. Kurban Bayramı’nın aynı zamanda yardımlaşma bayramı olduğuna dikkat çeken Karlahan, “Bu zamanda insanlar et yiyemiyor. Herkes birbirine yarımcı olmalı. Kurban kesemeyen vatandaşlarımız da elinden geldiğince deprem bölgesine yardım edebilir.” diye konuştu.
Haber: M. Nur Uysun