Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuraklık verimi düşürdü, çiftçi destek bekliyor

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çeltik

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çeltik hasadı devam ediyor. Balıkesir bölgesinde çeltik hasadının sonuna yaklaşıldığını kaydeden Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, pirinçte geçen yıla göre verim düşüşü olduğuna dikkat çekti.
Balıkesir bölgesinde çiftçiler, sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle bekledikleri verimi alamadı. Çiftçilere verilen desteğin arttırılması gerektiğine işaret eden Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, “Çeltik hasadı artık bitme noktasında. Bölgemizde yaklaşık bir aydır hasat sürüyor. Geçen yıla oranla sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle randıman düştü. Fiyatlar da geçen yıla göre çok yüksek değil. Serbest piyasada oluşan fiyatlar beklenenin altında. Pirinçte verim çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Osmancık ve baldo gibi çeşitlerde verimler farklı oluyor. Onlar farklı fiyatlandırılıyor. Üründe geçen yıla göre yüzde 10 -20 oranında verim düşüşü oldu. Çiftçi verilen hububat desteklerinin artırılmasını bekliyor. Girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde 100 arttı. Ekim dönemine hazırlanan çiftçinin beli büküldü. Hükümetin ve devletin desteklerini arttırması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“ÇANAKKALE, BURSA VE BALIKESİR’DE KURAKLIK CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI”
Ayçiçeği prim desteğinin kuraklığın yoğun olduğu bölgelere de verilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Dönmez, “Buğday sezonu da geçen yıla göre çok kötü değildi. Alımlarda fiyatlara müdahale edildi ve çiftçiler bir nebze de olsa rahatladı. Bu yıl Türkiye genelinde bir kuraklık söz konusu. Bakanlığın aldığı karara göre dün Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da ayçiçeği prim destek oranı arttırıldı. Ayçiçeği ekiminin yoğun olduğu Çanakkale, Bursa ve Balıkesir’de de kuraklık ciddi boyutlara ulaştı. Bu bölgelere ve kuraklığın ağır yaşandığı illere de destek verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin