Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köy Enstitüleri’nin 84’üncü yıldönümü kutlandı

84’üncü yılında Köy Enstitüleri

84’üncü yılında Köy Enstitüleri anma etkinlikleri kapsamında Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk töreni gerçekleştirildi.

17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84. yıldönümü Bandırma’da kutlandı. Bandırma Kent Konseyi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası ve Eğitim Sen ortaklığında Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da katıldı. Derneklerin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. 

Konuşmasında Köy Enstitüleri’nin önemini vurgulayan Eğitim Sen Bandırma Şube Başkanı Bülent Akan, “17 Nisan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü. Bugün halkın çocukları akın akın okulları terk ederken, “parası varsa ve ve parası kadar eğitim”le karşı karşıya bırakılmışken, en yoksul köylerden yırtık çarıkları, şalvarları ile çıkan o köy okullarındaki çocuklar eşit, parasız kamusal eğitime ulaşabildi. O çocukların sayısı 380 bin küsur iken 1 milyon 150 bine ulaştı. Ülke 21 “eğitim kesimine” bölünerek eşitlik esas alındı.” dedi. 

“‘FİKRİ HÜR, VİCDANI HÜR, İRFANI HÜR NESİLLERİ YETİŞTİREBİLİRİZ”

Bandırma Kent Konseyi ve Eğitim İş Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat, “Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken, demokratik, bilimsel ve laik eğitim yöntemini, eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk’ün ve cumhuriyetin öğretmenlerden istediği ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesilleri yetiştirebiliriz. O gün Köy Enstitülerini kapatmak ne kadar vahim bir hata ise bugün eğitim sistemimizi yeniden çok kutuplu hale getirecek uygulamalar ve yasal düzenlemeler de o kadar büyük hatadır. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir.” diye konuştu.HABER MERKEZİ