Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koronavirüs aşısıyla kalp krizi arasında bağlantı var mı?

Ani ölüm ve kalp

Ani ölüm ve kalp krizinde artan vaka sayıları insanları, aşı kalp krizi geçirir mi sorusuna yöneltti. Uzm. Dr. Selim Panç, koronavirüs aşısının kalp krizi arasındaki bağlantıya dikkat çekti.

3 yılın ardından geride kalan pandemi süreci, vatandaşları aşı etkileri konusunda hala tedirgin ediyor. Son zamanlarda beklenmedik ani ölümler ve kalp krizlerinde ki artış, halk arasında “Koronavirüs aşıları kalp krizini tetikledi” iddialarına sebep oldu. Aşının etkilerinde negatif bir olgu olmadığını kaydeden Uz. Dr. Selim Panç aşı ve kalp krizi arasındaki bağlantıyı aktardı.

“AŞININ KALP KRİZİNİ ARTTIRDIĞI DOĞRU DEĞİL”

Aşı hakkında halkın tedirgin olmamasını gerektiğini belirten Dr. Selim Panç, bilimsel araştırmalarda negatif bir olgu ile olmadığını kaydetti. Dr. Panç, “Hastaların en sık sorduğu sorulardan biri koronavirüs aşıları kalp krizine sebep oluyor mu? Aşıların kalp krizini arttırdığı olgusu doğru değil. Yapılan bilimsel araştırmalarda bu aşılar ile kalp krizi arasında asla negatif bir olgu yok. Yani bu aşılar kalp krizini tetiklemiyorlar. Tam tersi koronavirüs aşıları, bizleri hastalıktan korudukları için ve bu virüs insanlarda pıhtılaşma faktörlerini aktive edip kalp krizinden ve felçlere yol açtıkları için bu aşılar bizleri kalp krizlerinde de korumuş oluyorlar. Yani böyle bir algı kesinlikle doğru değil.” diye konuştu.

“DÜNYA KALP LİTERATÜRÜNDE BÖYLE BİR YAYIN YOK”

Aşının 2’nci dozundan sonra gençlerde çok nadir görülen kalp kası eflamasyonuna rastladığını söyleyen Dr. Panç, “Aşının kalp krizi ile bağlantısının olup olmadığına dair, yapılan bilimsel araştırmalar ve Dünya Kalp Literatürün de böyle bir yayın yok. Korona aşılarının 2’nci dozundan sonra özellikle gençlerde çok nadir kalp kası enflamasyonu (miyokardit) ve perikardit (kalp etrafındaki zarın enflamasyonu) görülebilmektedir. Aşı olanlardan sonra bu süreç içerisinde sadece Miyokardit (kalp kası enflamasyonu) olan tek bir genç hastam oldu. Oda tedavisinin ardından hızlı bir şekilde iyileşti.” dedi.

Haber: Selin Girgin