Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde imzalanan “Çocuk Hakları Sözleşmesi” vesilesiyle her yıl 20 Kasım, “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanıyor. Kızçoder Kurucu Başkanı Fatma Sibel Sarı, gazetemize yaptığı açıklamada “Çocukların haklarını öğrenmesi için anlayabilecekleri dilde bir protokol hazırlamayı çok isterdim” dedi.
BM tarafından 1989 yılında imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi vesilesiyle her yıl 20 Kasım’da Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor. Kızçoder Kurucu Başkanı Fatma Sibel Salı, “Çocuk hakları, tüm çocukların doğuştan sahip olduğu yaşama hakkı, sağlık, barınma, eğitim, fiziksel, psikolojik, cinsel sömürüye karşı korunmaları gibi haklarının hepsini barındırır. 20 Kasım 1989’dan bu yana BM tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor. Gelişmiş ülkeler bu durumları yasalarla belirlemişken, gelişmemiş ülkeler yasa koysa bile uygulamada başarısız.” Diye konuştu.
“ÇOCUKLAR ÇALISTIRILMAMALIDIR”
“Çocuklar kendi haklarını bilmeli, onlar bilmiyorsa yetişkinler mutlaka bilmeliler. Her birey 18 yaşına kadar çocuktur” şeklinde konuşan Sarı, “Çocuklar arasında dil, din, ırk ayrımı yapılamaz. Yaşamak her çocuğun temel hakkıdır. Hiç kimse onların onurunu kıramaz ve onları küçük düşüremez. Çocuklar çalıştırılmamalı onun yerine okula gönderilmeliler. Oyunlar oynamalılar. Toplumun en savunmasız grubunu oluşturan çocukların savaştan korunma hakları vardır.” dedi.
“ÇOCUKLARIN HAKLARINI ÖĞRENMESİ İÇİN PROTOKOL HAZIRLAMAYI ÇOK İSTERDİM”
Çocuklara haklarının küçük yaşta öğretilmesi gerektiğini söyleyen Kızçoder Kurucu Başkanı Salı, “İlkokula giden çocuklar için onların anlayabileceği bir dil ile 54 maddeli protokol hazırlayarak çocuk haklarını anlatmak isterdim. İlkokul 1’inci sınıftan başlayarak haklarını öğrenmelerini, toplumda haklarını nasıl savunacaklarını ve bugün çocuk hakları günü olduğunu bilmelerini sağlamayı çok isterdim. Tüm milli eğitim okullarında, özel okullarda bunun bilinci oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. İlkokulda başlayan çocuk hakları bilincinin ikinci kademesi olarak 5’inci sınıfa geçtiklerinde de bu protokol dilini biraz daha normalleştirerek, madde sayılarını arttırarak kademe kademe çocuk haklarının öğretilmesini isterdim. 18 yaşına gelene kadar herkes çocuktur. Çocuklara bunlar öğretilirken, yetişkinlerin de bu hakları bilmeleri ve çocuklarına öğretmeleri gerekiyor. Çocuğun hakkını savunamadığı yerde, yetişkin de çocuğun hakkını savunmak için bilinçli olmalı.” diye konuştu.
“ÇOCUKLARA CİNSİYET KAVRAMI KÜÇÜK YAŞTA ÖĞRETİLMELİ”
Kız ve erkek çocuklarına eşit davranılması gerektiğini belirten Başkan Salı, “Eğitim, çocuk için çok önemlidir. Balıkesir Bölgesi’nde çok fazla olmasa da Türkiye’de kız çocuklarının okullaşma oranı hala çok düşük. Çocuklara cinsiyet kavramı küçük yaşta öğretilmeli. Kız çocukları da çocuk olduklarını bilmeliler. 13-14 yaşında evlendirilmemeliler. Kız çocuklarına öyle görevler yüklenmiş ki, kahveyi kız yapmalı, evi kız temizlemeli gibi.. Kız çocuğu kahveyi getirmesi gereken, temizliği yapması gereken değil, erkek çocuğuyla eşit haklara sahip olan bir bireydir. Burada yetişkinin de eğitimi çok önemli. Kız ve erkek çocuğuna eşit davranmalı. Aslan oğlum diyen bir anne aslan kızım da diyebilmeli ya da bu kelimeler toplumdan arındırılmalılar. Her çocuk sağlık hizmetlerinden yararlanmalı, yaşama hakkı da elinden alınmamalı. Kimse bana şunu söyleyemez, evet sağlığımız ücretsiz ama herkese değil. Parası olan insanların çocukları yaşıyor. Yıllardır SMA bebek üzüntümüz var. Bu çocuklar ölüyor ve bizim elimiz kolumuz bağlı. Hiçbir şey yapamıyoruz. O zaman çocuk hakları nerede? Maalesef ki bu konu toplumun kanayan yarası.” dedi.
Haber: Selin Girgin
HABER
17 saat önceHABER
17 saat önceHABER
18 saat önceHABER
18 saat önceHABER
19 saat önceHABER
20 saat önceBANDIRMA
21 saat önceHABER
21 saat önceHABER
21 saat önceHABER
21 saat önce