Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış ayları sokak hayvanları için de zor geçiyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte

Kış aylarının gelmesiyle birlikte sokak hayvanları için de zor günler başladı. Kedi ve köpeklerde soğuk hava nedeniyle hastalıklar görülüyor.
Hayvanlarda kış aylarında çeşitli hastalıkların görüldüğüne dikkat çeken Veteriner Hekim Eyşan Demircan, “Sokak hayvanları, şebeke sularında bulunan bazı parazitlerden kaynaklanan sindirim sistemi hastalıklarına da yakalanabilirler” dedi. Yazın sadece hayvanların ihtiyaçları yiyecek ve su ile sınırlı kalırken, kışın soğuk hava sebebiyle barınma ihtiyaçları da ortaya çıkıyor. Soğuk havaların sokak hayvanlarının bağışıklık sistemini zayıflattığına dikkat çeken Veteriner Hekim Eyşan Demircan, “Kediler kedi gribi olarak adlandırılan Calicivirus ve Herpesvirus gibi solunum sistemini enfekte eden virüsler sebebiyle ve başka bakteriler sebebiyle de solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanabilir. Bu tip hastalıklar her ne kadar kediden kediye bulaşan hastalıklar olsa da soğuk havalarda bağışıklığın zayıflaması ile birlikte kedilerin enfekte olması kolaylaşmaktadır. Kediler ve köpekler şebeke sularında bulunan bazı parazitler kaynaklı sindirim sistemi hastalıklarına da yakalanabilir. Soğuk havalar, kedi ve köpek dostlarımızın bağışıklık sistemini zayıflatır.” dedi.

“KIŞIN SOKAK HAYVANLARINA ILIK SU VERİLMELİ”
Vatandaşların kışın sokak hayvanlarını beslerken dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğunu belirten Demircan, “Sokak hayvanlarına mümkün oldukça kaynamış, ılık sular verilmeli ve bu sular günlük olarak değiştirilmelidir. Hava sıcaklığı eksi derecelere ulaştığında sular donabilir ve dostlarımız için bu durum onları zora sokabilir. Mamaları ise azar azar ve sık olacak şekilde koymalıyız. Böylece mamaların üzerindeki koku azalmaz ve ziyan olmazlar. Toplumda sokak hayvanlarına karşı gelen duyarlılığın tamamen içten gelen ve yaşadıkça geliştirilen bir şey olduğu inancındayım. Biz dostlarımıza ne kadar iyi davranıp iyi bakarsak bunun geri dönüşünde bu kazanımı sağlayabiliriz.” diye konuştu.
HAYVANLARA KIŞLIK GİYSİLER GİYDİRİLMELİ
Hayvanları soğuktan korumak için kullanılan giyim ürünlerinde hava koşullarına göre yağmurluğun yeterli olabileceğini belirten Veteriner Hekim Eyşan Demircan, “Hayvanların metabolizmaları mevsimlere göre kendini adapte edebilmektedir. Bu sebeple onlar doğal tüy yapıları ile birlikte özel hassas ırklar haricinde hızlı bir şekilde ortama ayak uydururlar. Yağmurlu havalarda ise hayvan dostlarımızı gezdirmek istiyorsak yağmurluk tarzında giyim ürünleri yeterli olur.” dedi.
Haber: Selin Girgin