Kent Konseyi’nden Bandırma’da yaşamı dönüştürecek öneriler

Bandırma Kent Konseyi’nin Seçimsiz Olağan Genel Kurulu’nda afet hazırlığından sokak

Bandırma Kent Konseyi’nin Seçimsiz Olağan Genel Kurulu’nda afet hazırlığından sokak hayvanlarına, kültürel projelerden yerel önerilere kadar pek çok başlık gündeme geldi.
Bandırma Kent Konseyi’nin Seçimsiz Olağan Genel Kurulu, Santral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Genel kurulda, kent yönetimine katılımı artırmaya yönelik projeler, afet hazırlıkları, kültürel miras çalışmaları ve sosyal sorumluluk alanında önemli tavsiye kararları alındı. Etkinliğe katılanlar arasında Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Göksel Karlahan, Belediye Meclis Üyeleri, dernek ve oda başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar yer aldı.
Genel kurul, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz’ün başkanlığında düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Ergöz, konseyin son dönemdeki çalışmalarını özetleyen bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcı yerel demokrasinin önemine dikkat çeken Ergöz, Kent Konseylerinin sadece fikir üretme yeri olmadığını, aynı zamanda halkın yönetime doğrudan katkı sağlayabileceği bir platform olduğunu belirtti. “Demokrasi yalnızca seçimlerden ibaret değildir,” diyen Ergöz, Kent Konseylerinin bu anlamda aradaki boşluğu dolduran, moderatör görevi üstlenen bir yapı olduğunu vurguladı. Konuşmasında ayrıca kurumsallaşmış ve sürekli çalışan bir konsey yapısının Bandırma’ya önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

MİRZA: “DAHA BÜYÜK SORUNLARA HEP BİRLİKTE ÇÖZÜM ARAMALIYIZ”

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da toplantıda yaptığı konuşmada, Bandırma’daki sivil toplum yapısının dinamizmine dikkat çekti. Kent Konseyi’nin projelere öncülük eden bir yapı olduğunu belirten Mirza, mevcut ekonomik koşullarda kaynak yaratmanın zorlaştığını ancak ellerinden gelen tüm desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.
Başkan Mirza, “Uygulanabilir projelerin bize ulaşabilmesi için Bandırma Kent Konseyi önemli bir rol oynuyor. Belediyemizin İller Bankası payı kesildi ve kaynak sorunu yaşıyoruz. Bandırma Belediyesi olarak Kent Konseyi’nin kaynağını biz yaratmak durumundayız. Ve büyük projelere kaynak yaratmakta zorlanıyoruz. Keşke o imkânlara ulaşsak da Bandırma’da yüksek eğimli olan sokaklara yürüyen merdiven koysak. Burada konuşulan maddelerin bir kısmı yapılması zor ve kaynak isteyen öneriler. Bandırma’nın daha büyük sorunlarını nasıl çözebiliriz diyerek, daha büyük konularda yol yürümemiz lazım. Bizim önce güvenerek, inanarak, dayanışma içinde olmamız lazım. Onda da sıkıntı yaşıyoruz. Bu problemlere çözüm bulmamız gerekiyor. Bandırma’nın daha yaşanabilir, daha kültürlü ve daha birbirine sarılan bir kent olmasını sağlayarak yol yürümemiz gerekiyor. Bunun için elimizden gelen, gücümüzün yettiği ve bütçemizin el verdiği kadarıyla destek olmaya devam edeceğiz.”

BALIKESİR KENT KONSEYİ’NDEN DESTEK SÖZÜ

Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden ise ilçe konseylerinin karşılaştığı yapısal zorluklara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Özden, belediyelerin içinde bulunduğu mali sıkıntılara rağmen kent konseylerinin proje üretmeye devam ettiğini söyleyerek, “Her türlü desteğe hazırız.” mesajı verdi.
Toplantıda, Bandırma Kent Konseyi bünyesinde Gönüllü Mahalle Afet-Arama Kurtarma Takımları kurulması yönündeki yönerge oy birliğiyle kabul edildi. Arama Kurtarma Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Gürsoy, Bandırma’nın deprem kuşağında yer aldığını vurguladı ve İstanbul’da fikir öncüsü oldukları Mahalle Afet Gönüllüleri modelinin Bandırma’da da uygulanması gerektiğini belirtti.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN “PATİ KASABASI” PROJESİ

Sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan “Pati Kasabası” projesi de gündeme geldi. Sokak Hayvanları Çalışma Grubu Başkanı Murat İpek, projenin sürdürülebilir bakım, yaşam alanı ve kısırlaştırma kampanyasını kapsadığını ve Sokak Hayvanları Katliam Yasası sonrası daha da önem kazandığını söyledi. Proje, tavsiye kararı olarak kabul edildi. Vefa Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Bandırma tarihinde iz bırakan isimlerin sokaklara verilmesini içeren öneri kurulda oy birliğiyle geçti. Hayrettin Karaca, Avni Kocaman, Kemal Göknur, Mimar Kemalettin, Çetin Zeybek, Nusret Çolpan, Pehlivan Acarlar, Vural Görener ve İngiliz Kemal’in isimlerinin Bandırma sokaklarında yaşatılması kararlaştırıldı.

ÇINARLI MAHALLESİ’NE ROMAN SANAT SOKAĞI ÖNERİSİ

Yöresel Kültür Çalışma Grubu’nun önerisiyle Çınarlı Mahallesi’ne Roman kültürünü yaşatacak bir “Roman Sanat Sokağı” kazandırılması kararlaştırıldı. Grubun başkanı Eyüp Demirezen, mahallenin kültürel dokusuna uygun, kolektif bir çalışmayla bu sokağın oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Genel kurulda ayrıca Bandırma’da Edincik Zeytin Festivali’nin düzenlenmesi ve Sonkurşun Anıtı’nın tamamlanması projeleri de gündeme alındı. Eski 12 No’lu Özel İdare Kampı binasının bulunduğu alanın halk plajı ve mesire alanı olarak değerlendirilmesi önerildi. Yüksek eğimli sokaklara yürüyen merdiven yapılması konusu da tavsiye kararı olarak benimsendi. Toplantının sonunda söz alan katılımcılar kendi düşüncelerini ifade ederek sürece katkı sundu.

HABER MERKEZİ