5 Aralık 1934 tarihinde, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabul edilmesi ile “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’’ ülkemizde her yıl kutlanıyor. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 89’uncu yıl dönümünde Bandırma Kadın Dayanışma Derneği (KDD) Başkanı Nilgün Germiyan, “Kadın haklarının uygulamada da can bulması ancak siyasette eşit temsiliyetle sağlanabilecektir.” dedi.
Bandırma Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan, 5 Aralık 1934 Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 89’uncu yıldönümü kapsamında kadınların haklarının öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Germiyan, “Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü, Mirabel Kardeşlerin direnişleri üzerine 25 Kasımda öldürülmeleriyle sonuçlanan dramatik olayı da hatırlatıcı olarak B.M. örgütünce 1999 yılında belirlenmiştir. Konuya dikkat çekilmeye çalışılması, tahammül sınırlarını çoktan aşmış olmasındandır. Bilinen insanlık tarihinde (ki onu da iktidarlar yazar), “kadın” dediğin kölelerle aynı statüdedir. Batı toplumlarının, demokrasinin beşiği olarak kabul ettiği Eski Yunan’da, kadın ve köle vergi vermediği için, oy hakkına, yani yönetime katılma hakkına, sahip değildir. Erkeklik o günden bu güne, egemenliğini kadın üzerinde, arttırarak sürdürmeye devam etmektedir. 2023 Eylül sonu erkek skoru, 194’ü şüpheli 474 kadın hayatı ki bu basit bir rakam değil can’dır. Bu can’ların devlet kayıtlarına göre sayısı 283 dür.” dedi.
“ERKEKLER İKTİDAR PEŞİNE DÜŞÜP, İYİ YÖNETME KAVRAMINI UNUTTULAR”
Kadına yaşatılan psikolojik şiddetin anlatılır gibi olmadığını söyleyen Başkan Germiyan, “Kadının, şeklini şemalini belirleme tutkunu, toplum ayarlayıcısı erkekler, saçının, giyiminin, makyajının, bedeninin ne şekilde olacağıyla ilgili ne çok şey derler. Biz kadınlar bu demelerin kadının fiziksel değil de ruhsal kaportasında bozukluk yarattığını inkar edemeyiz.Erkekler, iktidar peşine düşüp, iyi yönetme kavramını unuttular. İnsanlığın adil bir idareye, yönetişime ihtiyacı var. Küresel hegemonyanın yaklaşımına göre şekillenmiş evrensel kriterlerde kadına, çocuğa, doğaya saygı yok. Can’a saygı yok. Sahiplik için sınırsız bir güç gösterisi ve çatışma hali var. Daha çok kazanma, daha güçlü olma, bitmek bilmeyen bu hırs, bu kadını çevreleme durumu, insanlık sorunu haline gelen ev içi çatışmada erkeği, gözünü kırpmadan öldürme arzusuna düşüren bir canavara dönüştürüyor.” diye konuştu.
”ERİL ZİHNİYETİ, ZEKAMIZI ÖNEMSEMEYEN TAVIRLARDAN VAZGEÇMEYE DAVET EDİYORUZ”
Toplumun iyilikle, ahlakla ve huzurla yönetilebileceğini kaydeden Germiyan, ”Yönetmek, iktidar meselesi değil, yetenek meselesidir. Kadınlar, her ne durumla karşılaşırsa karşılaşsın, varlığını sömüren bu zihniyete karşı mücadelesini sürdürecektir. 1884 yılında başlayan Şüküfezar’ın, tamamı kadın olan kadrosu, yayınladıkları tüm nüshalarında, amaçlarını şöyle açıklamışlar; Biz ki saçı uzun aklı kısa diye erkeklerin alaycı küçümsemelerine maruz kalmış bir taifeyiz. Bunun aksini ispat etmeye çalışacağız. Erkekliği kadınlığa, kadınlığı erkekliğe, tercih etmeyerek çalışmanın doğru yolunda, mümkün olduğunca, ayak direteceğiz. 2023 Kasımında, 137 yıl sonra, ayak diretmemiz sürüyor. Eril zihniyeti, zekamızı önemsemeyen tavırlarından acele vazgeçmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin