Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı olduğu dönemde deprem ve Bandırma’daki mahallelerden geçen fay hatları konusunda çarpıcı açıklamalar yapan Gültekin Mutlu, aradan geçen zamana rağmen kurumların konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmadığını söyledi.
İmar planlarında “Yerleşime Uygunluk Haritaları temel alınsın” çağrısında bulunan Mutlu, 2023’ün Mart ayında yaptığı açıklamada “Aksine MTA’nın Diri Fay Haritasına göre Bandırma’da 33 paftada “diri fay” hattı bulunuyor. Daha da kötüsü aktif fayların bulunduğu bu paftalarda mahallelerimizin çoğunluğu bulunuyor. Bu mahallelerimiz: Musakça, Şirinçavuş, Hıdır, Edincik, Yenimahalle, Ayyıldız, Paşakent, Paşakonak, Paşabayır, Sunullah, Dere, Bentbaşı, Haydarçavuş, Günaydın, Hacıyusuf, Levent, Çınarlı, İhsaniye, 17 Eylül, 100.Yıl, Altıyüz Evler, Doğanpınar, Çinge, Bereketli, Külefli, Çepni, Beyköy, Bezirci ve Çarık’tır. Kısacası Bandırma fay üzerine inşa edilmiş bir kenttir. Bu binalarda oturan Bandırma halkı da büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır.” demişti.
Bölgede deprem gerçeğinin bilinmesine karşın ciddi çalışmalar yapılmamasını eleştiren Mutlu, “Bandırma’da üretim yapan Bagfaş, Eti Maden İşl. Sülfirik Asit Fabrikası, Eti Maden Borik Asit fabrikası ve Hidrojen Peroksit Fabrikalarından deprem nedeniyle oluşacak patlama, yangın ya da gaz sızıntısı, Lübnan Beyrut’ta ya da Hindistan’da olduğu gibi büyük bir çevre felaketine yol açabilir. ABD kökenli bir firmanın Union Carbide’in Hindistan Bhopal’de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikanın 40 ton metil isosiyanat gazının patlama sonucu havaya yayılmasıyla 18.000 kişi ölmüş, 150 binden fazla insan zehirlenmiştir.
Deprem öldürmese bile bu fabrikalardan yayılabilecek zehirli gazlar Bandırma’da binlerce insanın ölümüne yol açabilir. Bu nedenle ‘kentsel dönüşüm’den önce bu fabrikaların taşınması gündeme gelmeli, Bandırma ve Balıkesir Büyükşehir Belediyeleri, valilik ve ilgili bakanlıklar eş güdüm içinde çalışarak bu sorunu gidermeliler. Ayrıca fay hattı üzerine, tarımsal alanlara ve ovalara ağır metal ve kimya fabrikaları kurmaktan vazgeçilmeli yine buralar imara açılmamalıdır.” dedi.
Bandırma ve Büyükşehir Belediyelerinin imar planlarını yaparken dikkat etmesi gereken noktaları da sıralayan Mutlu, “2019 Yılında Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odasının, Balıkesir’in Afet Durumu ve Çalıştayında her ilçeyi kapsayan araştırma alanı için “imar planına” esas Yerleşime Uygunluk Haritaları hazırlanmıştır. Belediyelerin bu haritalara göre planları yapması hayati önem taşımaktadır. ”diye konuştu.
Deprem konusunda yerel yönetimlere önemli görevler düştüğüne işaret eden Mutlu şunları söyledi: “Bandırma Belediyesi depreme dayanıklı olmayan binaları tespit ederek 1999 öncesi yapılmış 12 bin binanın depreme dayanıksız olabileceğini göz önüne alarak kentsel dönüşüm çalışmalarını acilen başlatmalıdır. Toplanma alanlarının belirlenmesi, toplantı alanlarının donatısını AFAD ile işbirliği halinde yapması kent için en önemli konuların başında geliyor. Bandırma Devlet Hastanesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü gibi kurumların deprem sonrasında kritik hizmet vereceği düşüncesinden hareketle binaların depreme dayanıklı olup olmadığı, güçlendirme ya da alternatif çözümlerin bulunması deprem sonrasında da Bandırma halkı için son derece önemli. Bu noktada yeni binalar ya da güçlendirme yapılana kadar tek katlı prefabrik binalarda hizmet vermesi düşünülmeli. Depreme hazırlıklı olmanın sürdürülebilir bir yaşam için gerekli olduğunu haklımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız.”
HABER MERKEZİ