Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İklim değişikliği tehlikesi üniversitede masaya yatırıldı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ)’de düzenlenen “İklim Değişikliği Zirvesi”nde karbon salınımı ve iklim değişikliğinin zararları masaya yatırıldı.
Bantaş ve BANÜ işbirliğinde Bandırma’da İklim Değişikliği Zirvesi gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak; BANÜ Dr. Öğr. Üyesi Sinem Atay, Doç. Dr.Çağatay Başarır, Nişantaşı Üniversitesi Dr. Öğr. Gör. Ufur Eren Vapur, Elektrik Üretim A.Ş. Yüksek Makina Mühendisi Fatma Erdoğan ve Uluslararası Ticaret Uzmanı Murat Erdoğan yer aldı.
Üniversite’nin Prof.Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Belediye Meclis Üyesi Birol Şahin, BANÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Bantaş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“BOZULAN EKOLOJİK DENGE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLUYOR”
Bantaş’ın katkılarıyla düzenlenen etkinlikte TEMA Vakfı, Bantaş ve BANÜ’nün tanıtım videolarının gösterimi yapıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bantaş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan; “Metal-ambalaj sektöründe hizmet veren Bantaş yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bozulan ve kötüleşmekte olan ekolojik denge; çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sonuçların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bir sanayici olarak şartlara uyum sağlayarak gereken bütün aksiyonları almak ve sonuçta şirketimize de değer katmak zorunda olduğunuzun bilincindeyiz. Dünyanın ekosisteminin korunması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gereğini şirketimizin bünyesinde yapılan çalışmalarla tamamladık. ”diye konuştu.
ÜNİVERSİTEYE KİTAP HEDİYE EDİLDİ
Türkiye’nin beyan etmiş olduğu “2053’te net sıfır emisyon binalar” hedefine ulaşabilmesi için Bantaş’ın üzerine düşen sorunluluğu bildiğinin altını çizen Erdan, “Bantaş olarak yaşadığımız dünyaya verdiğimiz değer çerçevesinde kanuni zorunlulukları beklemeden hepimizin ortak kullandığı çevreye katkı sunmak adına karbon ayak izimizi azaltma kararı aldık. Bu doğrultuda planladığımız eylemlerden ilkini fabrikanız da enerji dönüşümü ile başlatmış bulunmaktayız. Amacımız ülkemizin hedeflerinin tutturulmasının yanı sıra enerji verimliliğinin artırılmasına ve gençlerin bu konudaki eğitimine katkı sağlamak. Bu sebeple İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat kitabımızı öğrencilerimize akademik katkı sağlanması adına, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne hediye ediyoruz.”dedi.

KARBON SALINIMINDAKI TEHLİKE BÜYÜK
Panelin moderatörlüğünü, Bantaş’ın yayınladığı İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat kitabının editörü ve BANÜ Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metehan Yılgör üstlendi. Dünya genelinde karbon salınımının bir şekilde azaltılması gerektiğine dikkat çeken Yılgör, “ Karbon salınımı ileriye dönük büyük sorunlar yaratıyor. Düzenli seyreden karbon salınımı artışı devam ederse önümüzdeki nesillerin ne durumda olacağını bilemiyoruz. Dünya genelinde hep fosil yakıt kullanıyoruz. Halbuki güneşin bize sağladığı ışınlar sayesinde elektriğimizi ve enerjimizi üretebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek zorundayız. Karbondioksit salınımını azaltabilirsek 1800-1900’lü yallara geri dönebiliriz. Biz hiçbir şey yapmasak bile araçlarımızda kullandığımız yakıt ile çevreye zarar veriyoruz.” Dedi.
“ YEŞİL MUTABAKATIN ETKİLERİ HİSSEDİLMEYE BAŞLAMIŞTIR”
Yeşil mutabakat açısından önemli 5 sektör olduğuna değinen Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sinem Atay; “Mutabakat, öngördüğü dönüşümü yoğun karbon emisyonlu gübre, çimento, demir-çelik, alüminyum ve elektrik sektörleri başta olmak üzere uygulamayı hedeflemektedir. Buna göre, söz konusu sektörler sınırda karbon düzenleme mekanizması kapsamında öncelikli olarak değerlendirilecek olan sektörlerdir. Küresel bir sorun olarak dünyada bir iklim değişikliği gerçeği var. Ancak iklim değişikliğine karşı hareket etmek isteyen birçok insan var. Sanayileşmenin ardından karşımıza çıkan en büyük problemlerden biri iklim değişikliğidir. Eğer hava sıcaklığının artışının önüne geçilmezse zaman içinde çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Türkiye’de de yeşil mutabakatın etkileri hissedilmeye başlamış ve mutabakatın öncelikli olarak belirlediği alanlarda emisyon azaltımına yönelik danışmanlıklar ve çalışmalarda artış yaşanmıştır. Söz konusu çabalar özel sektörü kısa bir zaman sonra Türkiye’nin dış ticaretinde yaşanacak olan değişimlere hazırlıklı hâle getirecektir.”dedi.
Haber: M. Nur Uysun