Gönen Barajının yakınına maden tesisi

Oreks Madencilik ÇED olumlu kararı aldı. Firma kapasitesini 10 kat

Oreks Madencilik ÇED olumlu kararı aldı. Firma kapasitesini 10 kat artıracak. Yıllık 40 bin ton olan kapasite 400 bine yükselecek; kurşun, bakır ve çinko çıkarılacak. “Toplam 1.950.000 m3 maden atığı depolama kapasitesine sahip 2 Adet Maden Atığı Depolama Tesisi ve 2 adet Sızıntı Suyu Toplanma Havuzu ilave edilmesi” ÇED Raporunda yer alırken maden sahasının Bandırma’nın içme suyunun karşılandığı Gönen Barajına kuş uçumu uzaklığı 22 kilometre.

Çanakkale’nin Yenice ilçesi Armutçuk Köyü’nde Oreks Madencilik tarafından yürütülen maden faaliyetlerinin 10 kat kapasite artırımı için verilen ÇED olumlu kararı çevre konusunda bölgede büyük tedirginlik yarattı.

Kurşun, bakır ve çinko madenlerinin kapasite artışının yanı sıra maden atıklarının depolama alanlarının da genişletilmesi ön görülen ÇED raporunda, atıkların dereler ve yer altı suları aracılığıyla Bandırma’nın içme suyunun karşılandığı Gönen Barajına taşınması büyük risk taşıyor.

Olumlu görüş verilen ÇED raporunda “Proje sahasının kuş uçuşu yaklaşık 22 km kuzeydoğusunda Gönen Barajı, 13 km güneybatısında ise farklı bir beslenme sahasına sahip Havran Barajı bulunmaktadır.” ifadeleri dikkat çekti.

ÇED raporunda projenin özeti şu şekilde belirtildi: “Oreks Madencilik Ltd. Şti. tarafından Çanakkale İli, Yenice İlçesi, Armutçuk Köyü ve Sicil:64390 ruhsat numaralı saha sınırlarında 40.000 ton yıl üretim kapasitesiyle yeraltı Madenciliği yapılmakta olup, “Kurşun-Çinko-Bakır Ocağı” işletilmektedir. İşletmede mevcut bulunan galeri sayılarının artırılarak üretim kapasitesinin 40.000 ton/yıl’dan 400.000 ton/yıl’a çıkarılması, 400.000 ton/yıl kapasiteli Zenginleştirme Tesisi ve cevher üretiminden oluşacak maden atıklarının depolanması için toplam 1.950.000 m3 atık depolama kapasitesine sahip 2 adet Maden Atığı Depolama Tesisi kurulması planlanmaktadır.”

GEÇMİŞTE PROJE İPTAL EDİLDİ

Gönen Barajının yapımında görev alan ve Bandırma Akademik Odalar Platformu üyesi olan İnşaat Mühendisi Muhsin Kaya, geçmişte kurşun madeni tehlikesi nedeniyle Manyas Barajından su alınmadığını hatırlattı. Kaya, “Gönen havzası koruma altında bir alan iken nasıl olur da bu bölge için ÇED raporu olumlu kararı verilebilir? Bundan önce 1928 yılında Fransızların Balya’da açmış oldukları kurşun madeninden dolayı daha önce Manyas Barajından içme suyu alınması planlanırken maden nedeniyle bu proje içme suyundan çıkarılmıştı. Kurşun madeninin sulara vermiş olacağı zarardan dolayı Çevre Bakanlığı bunu içme suyundan çıkarmıştı.” dedi.

“BÖLGENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

Gönen Barajının Bandırma’nın içme suyunun karşılanmasının yanı sıra tarımsal sulamada da kullanıldığına dikkat çeken Bandırma Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Serdar Polat, yerel yönetimleri ve kamu kurumlarını konuya müdahil olmaya davet etti. Polat, “Gönen Barajı içme suyunun yanı sıra tarımsal üretimde de kullanılıyor. Buradaki tek yol idari bir dava açılması ve bu davaya da kamu kurumlarının yerel yönetimin müdahil olması gerekiyor. Buradaki en büyük tehlike Bandırma’nın ve bölgenin geleceğinin tehlike altında olduğu gerçeğidir.” diye konuştu.

Haber :Nazlı Canan Zivane