Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gökdeniz: “Ülkemizde siyanürle altın arama yasaklanmalıdır”

Bandırma Demokrasi Platformu, Erzincan’da

Bandırma Demokrasi Platformu, Erzincan’da yaşanan maden faciasının sorumlularına tepki gösterdi. Platform Sözcüsü Recep Gökdeniz, “Şirket yetkilileri yargılanmalı, onlara yol verenler de hesap vermelidir.” dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında yaşanan kazada 9 işçi göçük altında kaldı. Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesinin ardından Bandırma Demokrasi Platformu yaşanan kaza ile ilgili açıklama yaptı.
Bölgedeki maden sahasının daha önce de siyanür sızıntısı gibi kazalarla gündeme geldiğini belirten Bandırma Demokrasi Platformu Sözcüsü Recep Gökdeniz, “Erzincan’da yaşanan maden felaketi, işçi ve çevre sağlığını daha fazla kar uğruna hiçe sayan tekellerin yol açtığı bir katliamdır. İşçi sağlığı önlemlerini almayan, emek ve çevre örgütlerinin uyarılarına rağmen yargı korumasında doğa katliamına girişen şirket yöneticileri suçludur. Ve ona kol kanat geren, kapasite artırımına onay veren iktidar bu doğa ve işçi katliamının suç ortaklarıdır.”dedi.
“YETKİLİLER YARGILANMALI, ONLARA YOL VERENLER DE HESAP VERMELİDİR”
Daha önce de siyanür sızıntıları yaşandığına dikkat çeken Gökdeniz, “Kanada merkezli Anagold şirketinde iki yıl önce siyanür sızıntısı olmuştu. Şimdi de iç sahada bir toprak kayması yaşandı. Yüzde 80’i Kanadalı tekele, yüzde 20’si Çalık Grubu’na ait olan madende yaşanan facia; iktidarın halk sağlığını yerli yabancı sermaye gruplarına peşkeş çektiğinin acı bir göstergesi olmuştur. Siyanür sızıntısıyla bilinen Anagold’un 7,2 milyon dolar vergi borcunun silindiği, şirketin yüzde 80 ortağı olan Kanadalı altın madeni şirketi SSR Mining’in bilançosunda ortaya çıkmıştı. Türk Tabipleri Birliği, (TTB), iki yıl önce, Erzincan İliç’te ve Manisa’nın Yunusemre ilçesinde siyanür ve sülfürik asit atıkları tehdidine dair açıklamasında, siyanürlü liçlemenin yasaklanması gerektiğini ifade etmişti. Ayrıca siyanürle altın arama birçok ülkede yasaklanırken Türkiye yabancı altın tekellerinin at koşturduğu korumasız bir ülke haline getirilmiştir. Ülkemizde de siyanürle altın arama yasaklanmalıdır. Şirket yetkilileri yargılanmalı, onlara yol verenler de hesap vermelidir.”diye konuştu.
Haber: Mihriban Nur Uysun