Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engelli bireylerin psikolojisi anlatıldı

Bandırma Belediyesi ve Bandırma

Bandırma Belediyesi ve Bandırma Kent Konseyi işbirliğinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında “Psikoloji Penceresinden Engelli Kavramına Bakış” konulu söyleşi ve “Engelsiz” kitabının imza etkinliği düzenlendi.

Bandırma Belediyesi’nin düzenlediği söyleşide konuşmacı olarak Psikolog Melda Dönmez ve “Engelsiz” Kitabı Yazarı Gizem Kuruoğlu yer aldı. Bandırma Belediye Meclis Üyesi Av. Merve Polat, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi Başkanı Nail Yurdusev, Engelime Renk Ver Derneği Başkanı Nercü Çalışkan, KDD Başkanı Nilgün Germiyan yer aldı. Söyleşiye engelli bireyler ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi Başkanı Nail Yurdusev, “Kent Konseyi Engelsiz Meclisi olarak 2 dönemdir hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Bayağı zor bir iş ve gerçekten uğraşıyoruz. Problemleri çözmek oldukça zor ama vazgeçmeden bu işi sürdürmeye de niyetimiz var. Umarım önümüzdeki dönemde devam ederiz. Hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ederim. Çok sağ olun.”dedi.
ENGELLİ BİREYLERİN PSİKOLOJİSİ ANLATILDI
Engelli bireylerin psikolojik durumları ve duygu durumları hakkında bilgi veren Psikolog Melda Dönmez, “Engelli olarak doğan bireylerin gelişimleri akranlarına göre daha yavaş olabiliyor. Engelleri ile birlikte büyümeleri onların fonksiyonel kapasiteleri konusunda daha gerçekçi olmalarını sağlayabilir. Dolayısıyla engelden kaynaklı psikolojik sorunların sonradan meydana gelen engelliliğe sahip bireylere göre daha farklı olduğu görülmektedir. Burada kişisel özellikler ve durumların da verilen tepkilerde belirleyici başka bir faktör olduğu mutlaka göz önunde bulundurulmalıdır.” dedi.
“FAKTÖRLER ENGELE VE BİREYE AİT OLARAK İKİYE AYRILIR”
Engellilik psikolojisini etkileyen faktörler arasında engellilik türünün de etkili olduğunu belirten Psikolog Dönmez, “Engellilik psikolojisini etkileyen faktörler arasında engelliliğin ne zaman ve nasıl olduğu kadar, engellilik türü, ciddiyeti, prognozu, kişinin cinsiyeti, yaşı, öz kaynakları, mızacı, benlik algısı, ailesinin desteği, gelir düzeyi, sosyal statusü, devlet desteği gibi geniş çaplı faktörler etkilidir. Bu faktörler bir kişinin engelliliğe verdiği tepkileri belirlemeye katkıda bulunur. Bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizde bu faktörler engele ait faktörler ve bireye ait faktörler olarak ikiye ayrılıyor.”diye konuştu.

“ASIL KAYIP, ENGELLİ BİREYLERE KARŞI DUYARSIZLIKTIR”

İnsanın yaratılışı gereği biyopsikososyal bir varlık olduğunu belirten Dönmez, İnsan içinde yaşadığı toplumun bir parçasıdır. Bedensel ve zihinsel engelli bireyler ile sağlıklı bireyler arasında , sosyal hak ve görevler açısından hiçbir fark yoktur. Bireyler arasında meydana gelebilecek bazı ayrıcalıkları ortadan kaldırmak ve onları toplumla kaynaştırmak hepimizin görev ve sorumlulukları arasındadır. Unutmayalım ki, bedensel veya zihinsel engele sahip olmak bir kayıp değildir; asıl kayıp, engelli bireylere karşı duyarsızlık ve bakış açısının darlığıdır.”dedi.
“ASIL ENGEL BİZİM GÖREN GÖZLERİMİZ”
“Engelsiz” kitabını neden yazdığı hakkında konuşan Yazar Gizem Kuruoğlu, “Kitabı yazarken farkındalık yaratmak amacıyla yazmadım. Aksine kitabı yazdığım süreçte farkındalığı kendim yaşadım. Kitabımı yazarken yaşadığım gerçek bir hikayeden esinlendim. Üniversite yıllarımda otobüste denk geldiğim Gönül isimli görme engelli bir kadın vardı. Yanında taşıdığı kitabı ona okumamı istemişti. Bu olaya önsözümde de yer verdim. Asıl engel, onların görmemesi değil bizim gören gözlerimiz.”dedi.


“ÇALIŞMALARI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bandırma’da bir sürü engelli derneği var ancak biz meclisimizin adını bilerek ve isteyerek ‘Engelsiz Meclisi’ koyduk. Her dernek kendi üyeleri bazında çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu etkinlikte bildiklerinizi size anlatmak yerine, hayattan kısa bir kesit ve yaşanılan bu psikolojik travmalara ilgili bir program hazırlamak istedik. Kent Konseyleri biliyorsunuz ki öneri makamlarıdır. Engelsiz Meclis ve Kent Konseyi olarak daha önce Bandırma Belediyesi’nin gerçekleştirdiği stratejik plana katkılar sunmuştuk. Şimdi bundan sonraki görevimiz Bandırma’da ücretsiz bir Psikolojik Destek Merkezi’nin açılması için stratejik planda bu merkez için öneride bulunmak ve bu stratejik planı bu merkezi aldırmaktır. Kent Konseyi olarak misyonumuzla üzerimize düşen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Program sonunda Yazar Gizem Kuruoğlu, katılımcılar için kitabı “Engelsiz”i imzaladı.

Haber: M.Nur Uysun / Selin Girgin