Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Enflasyon muhasebesi Bandırma’da masaya yatırıldı

BTO’da gerçekleştirilen seminerde enflasyon

BTO’da gerçekleştirilen seminerde enflasyon muhasebesinde 2023 ve 2024 yıllarında yapılacak düzeltme işlemleri ile düzeltmenin mali tablolar ve vergi üzerindeki etkisi konuları ele alındı.
Bandırma Ticaret Odası(BTO) ve Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası iş birliğinde “Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde, 2023 ve 2024 yıllarında yapılacak düzeltme işlemleri ile düzeltmenin mali tablolar ve vergi üzerindeki etkisi ele alındı. Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde Yeminli Mali Müşavir (YMM) Bağımsız Denetçi Bülent Fıçıcı konuk olarak katılımcıları bilgilendirdi.
“ANA HESAPLARA ENFLASYON RAKAMLARI MUTLAKA KULLANILACAK”
Programın açılış konuşmasını Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Ertuğ Aslan yaptı. Hesapların yavaş yavaş kapatılması gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Önümüzde yine yoğun bir 3 ay var. Yılsonu kapanış hesaplarının ardından enflasyon muhasebesi uygulamasıyla karşı karşıya kalacağız. Farklı hesaplar, farklı bilançolar ile karşılaşacağız. Bunların enflasyon uygulaması neticesinde farklı tepkiler şeklinde bize dönüşleri olacak. Enflasyon muhasebesi, 2024 yılında özellikle vergi durumunda çok etkili olacak. O yüzden çok da zamanınız yok. Mart ve Nisan ayında vereceğimiz yıllık beyannamelere, biri normal bilanço biri de enflasyon muhasebesi uygulanmış bilanço olmak üzere 2 tane bilanço ekleyeceğiz. Ardından Mayıs’ın 17’sine kadar 3 ayda bir geçici vergi üyelerde enflasyon muhasebesi bulunacağı için tekrar enflasyon muhasebesi uygulamakla karşı karşıya kalacaksınız. Kapanışlarımızı yavaş yavaş yapmalıyız. Bankaları ve diğer hesapları kapatma şansımız olsa da ana hesaplara enflasyon rakamları mutlaka kullanılacak. Taşıma kat sayıları bizleri nerelere götürecek bilmiyoruz.” dedi.
“ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI 2 ŞART BİRLİKTE GERÇEKLEŞMİYORSA SONA ERER”
Enflasyon düzeltmesi şartlarını aktaran Aslan, “Fiyat endeksindeki artışın içinde bulunulan dönem dâhil son üç hesap döneminde yüzde 100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde yüzde 10’dan fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutarlar. Enflasyon düzeltmesi uygulaması her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer. Mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetler, enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. Enflasyon düzeltmesi şartları oluştuğu zamanlarda zorunlu olarak enflasyon düzeltmesi yapılır. Şartlar oluşmadığı zamanlarda ise isteğe bağlı olarak ‘sürekli yeniden değerlendirme’ yapılabilir. Tek seferlik yeniden değerlendirme ise sadece bir defa enflasyon düzeltmesiyle yeniden değerlendirme arasındaki boş kalan tarihleri doldurmak için yüzde 2 ödeyerek yapılabilecek olan yeniden değerlendirmelerdir ve hiç yapmamış olanlar halen gelecekte bir defa yapabileceklerdir.” diye konuştu.
GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ ELE ALINDI
Geçici vergi dönemlerini anlatan Aslan, “2021 yılı sonu itibari ile şartların oluşmuş olmasına rağmen geçici 33. Madde 2021-2022 ve 2023 geçici vergi dönemleri dâhil uygulanmamasına, şartlar oluşmasa dahi 2023 sonunda uygulanmasına ilişkin düzenleme yapıldı.2024 yılında şartların oluşmasına bağlı olarak yapılacak her iki şartında tekrar oluşmadığı dönem sonuna kadar uygulama devam edecek. Geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılacak. Belirtilen oranların tespitinde son 3 hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dâhil 36 ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son 2 ay dikkate alınacak.” dedi.
Haber: Selin Girgin