Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Duyarsızlık sokak hayvanlarını öldürüyor

Bandırma sokaklarında görülen yaralı

Bandırma sokaklarında görülen yaralı hayvan sayısı her geçen gün artıyor. Veteriner Hekim Eyşan Demircan, “Sokakta gördüğümüz yaralı hayvanların sayısı artıyorsa bunun sebebi gerekli tedaviyi kimsenin üstlenmemesidir.”dedi.

Son zamanlarda etrafta çok sayıda yaralı ve başıboş hayvan gördüğünü söyleyen vatandaşlar, ısırma ve saldırma vakalarının artışından şikâyetçi. Sokak hayvanlarının bakım, tedavi ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması konusunda destek isteyen hayvan severler de araç sürücülerinin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sokak hayvanları konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini belirten Demircan, sürücülerin dikkatsizliği ve vatandaşların duyarsızlığının sokak hayvanlarını ölüm ile baş başa bıraktığını söyledi.

“BELEDİYELER SOKAK HAYVANLARINA BÜYÜK ORANDA BÜTÇE AYIRMALI”

Yaralı hayvan sayısının artış sebebinin belediyelerin bu konuda yetersiz çalışması olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Eyşan Demircan, “Belediyeler Kanunu’na göre sahipsiz hayvanların sorumluluğu tamamen belediyelere aittir. Her ne kadar belediyenin bu konuda çalışmaları da olsa yetersiz kalıyor. Sokakta gördüğümüz yaralı hayvanların sayısı artıyorsa bunun sebebi gerekli tedaviyi kimsenin üstlenmemesidir. Belediyelerin kendini geliştirmesi lazım ve sokak hayvanlarına büyük oranda bütçe ayırması gerekiyor. Bütün veteriner klinikleriyle birlikte ortaklaşa kısırlaştırma projesi yapılması gerekiyor. Devletin buna ön ayak olması lazım.”dedi.

SÜRÜCÜLER DİKKATLİ OLMALI

Genelde yaralanmaların sürücülerin dikkatsizliği yüzünden sokak hayvanlarına çarpılması sonucunda oluştuğunu söyleyen Veteriner Hekim Demircan, “ En çok karşımıza çıkan yaralanma vakaları kaza sebebiyle olur. Sokakta çok fazla hayvan var ve sürücülerin dikkatsizliği sebebiyle bu canlara araba çarpabiliyor. Hayvanların birbirlerine zarar verdiği durumlar da gözlemlenebiliyor. Ancak bu vakalara daha nadir rastlıyoruz çünkü hayvanlar derin soluklu kavga etmez. İnsanların, hayvanların da bir kalbi ve ruhu olduğunu düşünmesi gerekiyor. Duyarlı olmaları birçok sokak hayvanının hayatını kurtarabilir.”diye konuştu.

“HAYVAN SEVERLER BİR YERE KADAR YETEBİLİYOR”

Bazı sokak hayvanlarının duyarsız vatandaşlar tarafından zarar verilmesi sonucu yaralandığına değinen Demircan, “İnsanların tekme atması sonucunda yaralanan hayvanlar oluyor ama onlarda da yara oluşmuyor. Direkt iç kanamadan ölüyor hayvanlar. Eski nesil 60 yaş kuşağının çoğunluğu kedileri değersiz görüyor. Bu nesil köpekleri daha çok seviyor. Bu sebeple kedilere kötü gözle bakıp, zarar verebiliyorlar. Hayvanların da bir can olduğu konusunda farkındalık yaratmamız lazım. Biz ne kadar yardım etmek istesek de bunun sonu yok. Bütün bu yardımları devletin yapması gerekiyor. Çünkü bizim her şeyimiz maliyetli. Hayvan severler bir yere kadar yetebiliyor.”dedi.

Haber: M. Nur Uysun