Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dönmez: “Buğday ve hububat piyasası çökmüş durumda”

Açıklanan buğday fiyatları çiftçiyi

Açıklanan buğday fiyatları çiftçiyi memnun etmedi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada belirlenen fiyatın maliyetin altında kaldığına dikkat çekildi. Çiftçinin beklentisi kilo başına en az 13-14 lira. 

TMO’nun 2024 hububat alım fiyatlarının açıklamasının ardından konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Bandırma Ziraat Oda Başkanı Süleyman Dönmez, “Yüzde 12 buçukluk fiyat artışı bizim tarafımızdan kabul edilemez.” dedi.

TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO tarafından açıklanan fiyatlara göre; makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapılacağı kaydedildi.  Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu hububat fiyatlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Fiyatların çiftçiyi zor durumda bırakacağını söyleyen Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, bekledikleri fiyatın kilo başına 13-14 lira bandında olduğunu belirtti.

Açıklamaya Susurluk Ziraat Odası Başkanı Özkan Gürkır, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay, Kepsut Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Yılmaz, Gönen Ziraat Odası Başkanı Kemal Arpacı, Manyas Ziraat Odası Başkanı Kudret Özden, Erdek Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl, Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Alibey Karaarslan ve Havran Ziraat Odası Başkanı Adem Yakut katıldı.

“ACİLEN FİYAT REVİZE EDİLEREK ÇİFTÇİMİZİ RAHATLATACAK SEVİYEYE ÇEKİLMELİ”

Belirlenen fiyatların üreticileri ve çiftçileri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Dönmez, “Geçen günlerde açıklanan buğday fiyatları ile ilgili açıklama yapma gereği duyduk. Geçen yıl 8.25 kuruş olan ekmeklik buğday alımları 9.25 kuruşa çıkarıldı. 1.75 destekleme fiyatı ile beraber 11 lira civarlarında alım yapılacağı kamuoyuna duyuruldu. Fakat bu üreticimiz tarafından kabul edilemeyen bir fiyat. Biz de oda başkanları olarak bu fiyatın hükümet, yetkililer ve Cumhurbaşkanımız tarafından revize edilmesini talep ediyoruz. Bununla ilgili Balıkesir koordinasyonu olarak Türkiye’nin diğer yerlerinde oda başkanlarımızla görüşüyoruz. Birliğimizin açıkladığı Buğday fiyatı maliyeti 10.90 kuruş. Bununla üretim yapılması mümkün değil. 1.75 kuruşluk desteklemenin 1 sene sonra ödenmesi paranın yüzde 60-70 enflasyonla eriyeceği çiftçi tarafından da bize beyan edildi. Çiftçiler zor durumda. Bizim bölgemizde ürünlerimizin biçimleri yeni yeni başladı. Uzun bir süreç olup verimin önceki yıllara göre daha düşük olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili başta Cumhurbaşkanımızda ve diğer Tarım Bakanımızdan acilen bu fiyatın revize edilip çiftçimizi rahatlatacak seviyelere çekilmesini istiyoruz. “ dedi.

“MASRAFLARIMIZ VE GİDERLERİMİZ  ÇOK YÜKSEK ”

Mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve çiftçinin hasat döneminde buğday ithalatı yapılmaması gerektiğini kaydeden Dönmez, şunları söyledi: “Tam harman girişinde Bandırma Limanı’nda buğday indiriliyor. Daha önceden ithal edilen buğdayların Bandırma’da bulunduğumu yerde de fiyat tam Harman öncesi getirilmesi de çiftçimizin belini büküyor. Üretilmez hale getirilecek. Masraflarımız ve giderlerimiz çok yüksek. Mazot fiyatlarının, gübre fiyatlarının yükselişi belli. Yüzde 12 buçukluk fiyat artışı bizim tarafımızdan kabul edilemez bir durumda. Fiyatlar açıklandıktan sonra Bandırma’da ve diğer yerlerde daha yüksek seviyelerde seyreden fiyatlar, tüccarlar tarafından geri çekildi. Bugün borsada satılan fiyatlar belli. Hükümetimizin açıkladığı fiyatlarla beraber buğday ve hububat piyasası çökmüş durumda. Diğer oda başkanlarımızın da bu konuda ciddi talepleri var. Konuyla ilgili milletvekillerimizden randevu aldık. Ankara’ya giderek görüşeceğiz.  Üretici 15 lira civarında bekliyordu ama alımlar 13-14 lira civarında olsa 2-3 liralık kısım çiftçinin üretim yapmasını sağlayacaktı. Buğday ekimi için eylül-ekim aylarında üretim, masraf yapılmaya başlıyor. Gübresiyle, mazotuyla yaklaşık 8-9 ay sonrası para kazanılıyor. Mevcut enflasyonlu bir ortamda bu fiyatın kabul edilmesi mümkün değil. Fiyatları duyunca şaşırdık.” 

HABER MERKEZİ