Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta, 6 Şubat depremlerinin iki yıl sonra toplum üzerindeki etkileri konuşuldu. Depremzede akademisyenler ve öğrenciler deneyimlerini paylaştı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ), 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümünde, afetin sosyolojik etkilerini ele alan önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen “Orada Kimse Var mı? 6 Şubat 2023 Depremlerinden 2 Yıl Sonra Deprem Sosyolojisi: Tanıklıklar” başlıklı konferans, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vehbi Bayhan kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda, depremin yalnızca jeolojik bir olay olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bayhan, afetin toplumları derinden etkileyen sosyolojik ve psikolojik boyutları olduğunu belirtti. Depremzedelerin büyük bir travma yaşadığını, depresyon ve çaresizlik duygularının arttığını dile getiren Bayhan, özellikle “Depremi kıyamete benzetiyorlar” ifadeleriyle depremin psikolojik yıkımına dikkat çekti.
Kendi de Malatya’da depremi yaşayan bir akademisyen olarak hem şahsi deneyimlerini hem de sosyolojik araştırma bulgularını katılımcılarla paylaşan Bayhan, toplumda anomi (kuralsızlık) ve yabancılaşma duygusunun arttığını vurguladı. Deprem sonrası güvensizliğin ve toplumsal bağların zayıfladığını belirten Bayhan, özellikle kadınlar, çocuklar, gençler ve yaşlıların daha fazla etkilendiğini söyledi.
Bayhan, deprem bölgesinde yaptıkları saha çalışmalarında en çok dile getirilen konunun, binaların inşasında kullanılan kalitesiz malzemeler, uygun olmayan zeminler, denetim eksikliği ve ekonomik kazanç uğruna yetkin olmayan kişilerin müteahhitlik yapması olduğunu belirtti. Depremzedelerin, yıkılan binaların sorumlusu olarak hem müteahhitleri hem de belediyeleri gördüğünü aktardı.
“DEPREM ÖLDÜRMEZ, UYGUN İNŞA EDİLMEYEN BİNALAR ÖLDÜRÜR”
Konferansın sonunda depremi birebir yaşayan akademisyenler ve öğrenciler, kendi gözlemlerini ve tanıklıklarını paylaştı. Deprem farkındalığını artırmayı amaçlayan etkinlikte, “Deprem öldürmez, uygun inşa edilmeyen binalar öldürür” mottosu öne çıktı.
BANÜ, depremin sosyolojik boyutlarını ele alan bu tür etkinliklerle farkındalık yaratmaya devam edeceklerini belirterek, afet bilinci konusunda toplumsal duyarlılığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.Haber Merkezi