Cumhuriyetle yaşıt dükkanda mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Bandırma’da dikiş makinası tamiratı yapan esnaf Ünal Orkun’un dükkanı cumhuriyetle yaşıt.

Bandırma’da dikiş makinası tamiratı yapan esnaf Ünal Orkun’un dükkanı cumhuriyetle yaşıt.  1923 yılında kurulan işletmesinde 1978 yılından beri dikiş makinası, yay imalatı ve elektronik alet tamiri yapan Orkun, mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti.

Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılında Bandırma’da açılan dükkanda dikiş makinesi tamiri yapan Ünal Orkun, dördüncü kuşak olarak sürdürdüğü mesleğinin artık Türkiye genelinde sayılı halde yapıldığını belirtti. Günümüzde hazır giyim sektörünün yükselmesine yenik düşen dikiş makinalarının tamirini yapan  Orkun, “Mesleğimiz bizimle birlikte artık bitme noktasına geldi. Bandırma ve civarında benden başka bu işi yapan yok. İşletmemiz 1923 yılında açıldı. Cumhuriyetimiz ile birlikte 100. yılımızı kutluyoruz. Benden önce Fadıl, İsmail ve Feridun usta bu işi yapıyordu. Ben 4’üncü jenerasyon oluyorum. 13 yaşından beri bu işi yapıyorum. Kısmen yay imalatı, dikiş makinası, elektronik aletler tamiri ve satışları yapıyoruz. Bandırma’da tek ve 100 yıllık bir işletme olduğumuz için ne kadar tamir işi varsa bize getirirler. 25-30 sene önce çıkmış bir aleti tamir eden başka bir yer yok. Bize 1974-2000 yılında üretilmiş olan aletler getiriliyor. Vatandaşların hazır konfeksiyon ürünlerini tercih etmesi nedeniyle dikiş makinesi tamirciliği ve satışı her geçen gün azalıyor. Mesleği devam ettirebilecek bizden başka artık kimse kalmadı. Eskiden yanımıza çırak olarak bile gençler geliyordu. Şimdi kimse mesleğin yüzüne bakmıyor.” dedi.

 “ESKI DİKİŞ MAKİNELERI KIYMETLİDİR ”
“Türkiye’de özellikle Anadolu kısmında dikiş makinaları hala evlerde bulunur. Eski dikiş makinaları kıymetlidir” şeklinde konuşan Orkun, “Teknolojinin gelişmesiyle yeni çıkan dikiş makinalarının çok fazla özelliği var. İnsanlar eski makinaları da tercih ediyor, yenilerini de. Tamamen tercih meselesidir. Ben 123 yıl önce üretilmiş, ustalarımdan yadigâr kalan torna makinemle çalışıyorum. Daha önce pedallı sistemle elektriğe ihtiyaç olmadan çalışıyordu. Geliştirerek elektrikli hale getirdik. Gün içerisinde tamir için gelen ürün sayısı farklılık gösteriyor. Bazen hiç gelmiyor bazen de 20 tane geliyor. Vatandaşların, devletin kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere destek vermesi gerekiyor. Sadece Bandırma’da değil Türkiye genelinde bizim mesleğimiz bitmek üzere. İşsiz gezen birçok genç var ve bu mesleklerle gençlere istihdam sağlanabilir. Tüm sektörlerde ara eleman açığı çok fazla hale geldi.” Dedi.
Haber: Selin Girgin