Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçi 2024’te desteklerin artmasını bekliyor

2023 yılında çiftçilerin zorlu

2023 yılında çiftçilerin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyen Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, bu yıl çiftçiye verilen desteklemelerin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, 2023 yılını değerlendirerek bölgede verimliliğin iyi olduğunu ama çiftçilere verilen desteklerin az olduğunu söyledi.

Üretimde çiftçinin zorlandığını kaydeden Dönmez, “2023 yılında bölgemizde hububat üretim ve verimlilik açısından bir sıkıntımız yoktu ama fiyatlar çiftçinin istediği oranda değildi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale yaptı. Girdi maliyetlerimiz çok yüksekti ama çiftçimiz verimin olması sayesinde bunu hissetmedi. Ayçiçeğinde verim ve fiyat kaybı yaşadık. Mısırda ise beklenin altında verilen fiyat çiftçinin boynunu büktü. Kavun-karpuz üreticilerimiz bu yıl iyi para kazandı. Ayrıca bölgemizde ciddi manada zeytin üretimi var. Bu yıl zeytinde ‘yok yılı’ yaşandı. Yüzde 60 civarında verim düşüklüğü oldu. Mahsulü olan çiftçi para kazandı, olmayan ise kazanamadı.” dedi.

“OCAK AYI İÇİNDE BAZI DESTEKLEMELER YATIRILACAK”

Çiftçiye verilen desteğin arttırılması gerektiğini söyleyen Dönmez, “Bölgede hububatlar ekildi. Gübre ve ilaçlama zamanı başladı. Girdi maliyetleri ve akaryakıt fiyatları çok yükseldiği için çiftçiler zorlanıyor. Tarlaların hazırlanması için sürümler yapılıyor. Bunların hepsi çiftçi için masraf. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Ocak ayı içinde bazı desteklemeler yatacak. Bu desteklemeler ekim sürecinde çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatıyor. Destekleme miktarlarının arttırılmasının, küçük ölçekli işletmelere ve aile işletmelerine daha farklı modellerle destekleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah 2024 yılı herkes için hayırlı uğurlu bir yıl olur.” diye konuştu.

Haber: Selin Girgin