Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CD ve DVD’ler tozlu raflarda kayboluyor

Bandırma’da CD sektörünün son

Bandırma’da CD sektörünün son temsilcisi Hakan Sertoğlu, bir zamanların en iyi gelir kaynağı olan CD’lerin artık kaybolmaya yüz tutmuş bir kültür olduğunu söyledi.

90’lı yılların popüler teknolojisi olan CD ve DVD gün geçtikçe yok oluyor. Geçimini uzun yıllar CD-DVD sektöründen sağlamış olan ve bu sektörün son temsilcilerinden Hakan Sertoğlu, gelişen teknolojinin bu sektörü tozlu raflara kaldırdığını belirtti.

Gelişen teknoloji ile birlikte sektöre rağbet azalsa da müşterileri iyi tanıdıklarını belirten Sertoğlu,“Teknolojiye ayak uydur için satış yapabiliyoruz. Böyle yapamasaydık mesleğimizle birlikte biz de kaybolurduk.” dedi.

“ GEÇİNEBİLMEK ÇOK ZOR”

90’lardan 2000’li yılların başına kadar insanların internete erişimi çok yaygın olmadığı için CD ve DVD satan dükkânlar çok fazla rağbet gördü. Gelişen teknoloji ile CD ve DVD satan dükkânlar azalmaya başladı. 20 yıldır Bandırma’da CD üzerine esnaflık yapan “Oskar CD” sahibi Hakan Sertoğlu, “Bandırma’da CD satan dükkânlar yok olmaya yüz tuttu. Ben bu işe CD furyası olduğu bir dönemde başladım. İnsanlar keyifli zaman geçirebilmek bizlerden film almayı ya da kiralamayı tercih ediyordu. Bu iş biraz çevresel ve ekonomik. Bugünlerde en az dükkân kirası 3 bin lira olduğu için geçinebilmek çok zor. Çevre ve güven ilişkisiyle bugünlere gelebildik.” dedi.

“SENELERDİR GELEN SABİT MÜŞTERİLERİM VAR”

Müşterilerinin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Sertoğlu, “Müşterilerimi tanıyıp, onların zevklerine göre film öneriyorum. Her filmi sonuna kadar izlemiyorum ama film hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Sinema ve CD bir kültürdür. Üç aşağı beş yukarı müşterilerimi tanıdığım için onları seveceklerini düşündüğüm tarzdaki filmlere yönlendiriyorum. Onlar da boşa vakit kaybetmesin. Aksiyon seven birine aşk filmi öneremezsiniz. Müşterilerimi hiç yormuyorum. Ekonomik koşullar nedeniyle başka işlere yönelsem de senelerdir gelen sabit müşterilerim var.” diye konuştu.

“MÜŞTERİLERİM NESİLDEN NESLE CD KÜLTÜRÜNÜ AKTARDI”

Sabit müşterisi sayesinde geçimini sağladığını aktaran Esnaf Sertoğlu, “20 yıllık esnaf olunca; çocukken CD almaya gelenler, okulunu bitirip evlenince bile geliyor. Hatta şimdi kendi çocuklarına film alıyorlar. Müşterilerim nesilden nesle CD kültürünü aktardı. İlk zamanlar müşterilerim CD kiralıyordu. Zamanla satmaya başladık. CD’yi atan, kıran, çizik içinde getirenler vardı. Bizde gelen CD’yi başkasına verdiğimizde şikâyet alıyorduk. Sonra satmaya başladık çünkü sattığımız zaman daha uyguna gelmeye başladı. Gelişen teknolojiyle bu durum zamanla değişti. Artık internet sayesinde herkes filme erişebiliyor.”dedi.

“TOZLU RAFLARDA UNUTULSA DA DEĞERİ HİÇ BİTMEYECEK”

Değişen ve gelişen dünya ile 20 yılda çok fazla şeyin değiştiğine değinen Sertoğlu, “Müzik; Youtube, Spotify gibi uygulamalardan dinleniyor. Müzik ve film sektörü kasetten CD’ye, CD’den ise internete evrildi. Online film ve dizi platformları popüler olmaya başladı. Müşterilerimizi iyi tanıdığımız ve teknolojiye ayak uydurabildiğimiz için satış yapabiliyoruz. Şu an müzik CD’lerinin hepsi SSD ve harici belleklere döndü. CD ve DVD’nin depolama alanlarının yeterli olmaması, silinebilmesinin ve

kopyalanmasının zor oluşu ve pratik olmaması değer kaybetmesine neden oldu. Teknolojiye ayak uyduracağız. CD’ler ve o dönemin sineması ilerleyen dönemlerde tarihi bir değer kazanacak. CD’ler tozlu raflarda unutulsa da değeri hiç bitmeyecek.” diye konuştu.

Haber: M. Nur Uysun