Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BTO coğrafi işaret çalışmalarını sürdürüyor

Bandırma Ticaret Odası tarafından

Bandırma Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret tescili alan “Manyas Kazak Fasulyesi” ile ilgili Balıkesir Valisi Hasan Şıldak makamında ziyaret edildi.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sönmez Bekdemir, Meclis Üyesi Fevzi Karakaş ve Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Yaşar Lafçı, Bandırma Ticaret Odası’nın tescilini aldığı “Manyas Kazak Fasulyesi” ile ilgili Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ı makamında ziyaret etti.

FASULYENİN GEÇMİŞİ 1740 YILLARINA DAYANIYOR

Gerçekleştirilen ziyarette, Bandırma Ticaret Odası’nın girişimleriyle 5 Temmuz 2023 tarihinde Türk Patent Kurumundan tescil alan Manyas Kazak Fasulyesi hakkında Vali Şıldak’a bilgi verildi. Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Fevzi Karakaş, Manyas Kazak Fasulyesi özelliklerinden bahsetti. Fasulyenin geçmişinin 1740 yıllarına dayandığını aktaran Meclis Üyesi Karakaş, “Manyas Kazak Fasulyesinin Rusya’dan gelerek Manyas Gölü kenarındaki Kocagöl Mahallesine yerleşen ve beraberinde getirdikleri tohumlarla fasulye tarımına başlayan Don Kazaklarına dayanır. Üretiminde, coğrafi sınırda bir önceki hasat döneminden elde edilen tohumluklar kullanılır. Baklaları taze olarak veya kurutularak kuru fasulye şeklinde tüketilebilir. Taneleri iri, iki tarafı şişkin ve parlaktır. İnce kabuklu olduğundan kolay pişer ve pişirilince kabuk atmayan yapıya sahiptir.” dedi.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’tan destek beklediklerini belirten Karakaş, en güzel fasulyenin yetiştiği Salur, Hamamlı ve Kocagöl’de gölün çekilmesi ile oluşan alana fasulye ekilebileceği, bu alanın kullanılmasının verimli olacağı konusunda da bilgi verdi.

Haber: N. Canan Zivane