Başkan Mirza’dan şılam açıklaması: “Yer seçimiyle ilgimiz yok”

Bandırma’da Eti Maden’e bağlı asit fabrikasının atık depolama alanı için

Bandırma’da Eti Maden’e bağlı asit fabrikasının atık depolama alanı için Çalışkanlar Mahallesi’nde mera talep etmesine tepkiler büyürken, Belediye Başkanı Dursun Mirza belediyenin sürece dahil olmadığını açıkladı.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü’nün, üretimden çıkan katı atıkları depolamak için Çalışkanlar Mahallesi sınırlarındaki 102 ada 26 numaralı parselde yer alan 3 bin 460 metrekarelik kısmın tahsis amacının değiştirilmesini istemesi, mahalle halkında tepkiye neden oldu. Toplamda 15 bin 836 metrekarelik mera vasıflı alanın bir bölümü için yapılan başvuru ile ilgili açıklama yapan Mahalle Muhtarı Osman Kuşçu, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Bandırma Kaymakamı ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak tahsis değişikliğinin iptal edilmesini istedi.

“YERİN TESPİTİ TAMAMEN BANDIRMA BOR VE ASİT FABRİKALARI’NA AİTTİR”

Konu Bandırma Belediye Meclisi’nde gündeme gelirken, Belediye Başkanı Dursun Mirza sürece dair net bir açıklama yaptı. Mirza, “Şılam konusu hakkında Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü’ne, belediyemize ait alana artık atık dökmemeleri gerektiğini ve kendilerine başka bir yer bulmalarını ilettik. Onlar da yaptıkları çalışmalarda, BAGFAŞ’ın şılamının sona erdiği noktaya yakın bir yer belirlemişler. Ormanlık alanda yer alan bu noktayı, ilgili kurumlar önermiş. Şu anda orada ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci yürütülüyor. Geçtiğimiz günlerde Çalışkanlar Mahallesi Muhtarımız bir basın açıklaması yaptı. ‘Belediye buraya neden izin verdi? Levent’ten kalkıyor, bizim mahalleye mi dökülüyor şılam?’ şeklinde konuşmuş. Ancak bu yerin tespiti tamamen Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları’na aittir. Biz sadece Levent Mahallesi’ne artık dökülmemesi gerektiğini bildirdik. Şılamın döküldüğü alanın bir kısmı Bandırma Belediyesi’ne ait olduğu için bu konuda müdahale yetkimiz vardı. Bu yetkimizi kullanarak ‘artık bizim yerimize dökmeyin’ dedik. Yeterince döküldü ve çevre kirliliğine neden oldu.” dedi.

“BU KONUDA EN UFAK BİR DAHLİMİZ YOK”

Çalışkanlar Mahallesi’nin yıllardır çevresel etkiler nedeniyle zor durumda kaldığını da vurgulayan Mirza, “Zaten 2014-2015 yıllarında yapılan protokolde, bize yeni bir yer bulacaklarını bildirmişlerdi. Şimdi buldukları yere Çalışkanlar Mahallesi Muhtarı itiraz ediyor. Ancak bu durumdan dolayı biz de suçlandık. Bu konuda en ufak bir dahlimiz yok. Belirledikleri yer, kendilerinin bulduğu ve Bakanlıktan izin aldıkları bir alandır. Bandırma Belediyesi’nin buraya izin verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Çünkü alan Orman Bakanlığı’na aittir. Bu nedenle yapılan eleştirileri burada açıklığa kavuşturmak istiyorum. Evet, bu fabrikalar devletimize ait. Bu nedenle gerekli önlemleri almakla yükümlüler. Bu çevreye duyarlılık günlerinde bu konuyu bir kez daha dile getirmek istedim.” diye konuştu.Haber Merkezi