Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Çıkar: “Beyaz et yüzde 30 ucuzlayabilir”

Piliç endüstrisinin işleyişi nedeniyle

Piliç endüstrisinin işleyişi nedeniyle vatandaşların beyaz eti pahalıya tükettiğini belirten Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, vatandaşın yüzde 20-30 civarında daha uygun fiyata tavuk eti tüketebileceğini söyledi.

Et ve tavuk fiyatları bir süredir aynı seyrediyor. Piyasanın bir süredir durgun olduğunu belirten Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, açılan balık sezonunun da fiyatların sabitlenmesinde etkili olduğunu belirtti. Başkan Çıkar, “Et piyasasındaki fiyatlar hemen hemen son 2 aydır aynı duruyor. Henüz bir artış yaşanmadı. Fiyatların sabit durmasındaki en büyük etkenlerden biri de bu sene bol balık çıkması. Balık miktarının azalması durumunda ilerleyen günlerde havaların da soğumasıyla et fiyatlarında artış yaşanabilir.”dedi.

“İSTANBUL’DAKİ TALEP ARTTIĞI ZAMAN FİYATLARA YANSIYOR”

Son 2 ayda et fiyatlarının en fazla 5-10 lira arasında oynadığını söyleyen Çıkar, “Kıymanın kilogram fiyatı 360 liradan satılıyor. 2 ayda fiyatlar 5-10 lira arasında oynama oldu. Bandırma’da et fiyatlarını bizler belirleyemiyoruz. Dış kesim dediğimiz bir durum var. Burada kesilen etler İstanbul’a gönderiliyor ve fiyatı da İstanbul belirliyor. İstanbul’daki talep arttığı zaman fiyatlara yansıyor. Şuan güncel olarak kıymanın kilogram fiyatı 360 lira, kuşbaşı et 380 liradan kasaplarımızda satılıyor.”diye konuştu.

“VATANDAŞIMIZ BEYAZ ETİ DAHA UCUZA YİYECEK”

Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu olarak tavuk fiyatları ile ilgili çalışmalarının olduğunu söyleyen Çıkar, “Piliç endüstrisinin işleyişi nedeniyle vatandaşlar beyaz eti daha pahalıya tüketiyor. Piliçlerin satış noktalarında parçalanması ile ilgili Tarım Bakanlığı’na müracaat ettik. Tavuk parçalama ve paketleme süreci fabrikalarda yapıldığı için beyaz et fiyatına maliyet olarak yansıyor. Tavuk parçalama ve paketleme işi kasaplara bırakılırsa vatandaşlarımız yüzde 20-30 civarında daha uygun fiyata tavuk eti tüketebilecek. Bu konu hakkındaki girişimlerimizin sonucunu bekliyoruz. Eğer olumlu bir sonuç alabilirsek vatandaşımız beyaz eti daha ucuza yiyecek. Bu durumda beyaz et yüzde 30 ucuzlayabilir.” diye konuştu.

POS CİHAZI KOMİSYONLARI KÜÇÜK ESNAFI ZORLUYOR

Bankaların POS cihazı komisyonlarını yüzde 3,5-4’e çıkardığına dikkat çeken Başkan Çıkar, “POS cihazı kullanan işletmeler bankalara belir bir miktar komisyon ödüyor. Bankaların aldığı komisyon oranı yüzde 3,5-4’e çıktı. Bu artış, bu ekonomide zor ayakta duran küçük işletmelerin maliyetini oldukça artırıyor. Kasap işletme sahipleri bu oranın çok yüksek olmasından dolayı oldukça şikâyetçi. Neredeyse işletmenin kirası kadar POS cihazlarından komisyon alınıyor. Bu oranların düşürülmesi lazım… Bandırma Kasaplar ve Celepler Odamıza kayıtlı olan üyelerimiz bu konuda çok mağdur.”dedi.

Haber: M. Nur Uysun