Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Çalışkan’dan, engelsiz ve eşit toplum çağrısı 

Bandırma Engelime Renk Ver

Bandırma Engelime Renk Ver Derneği Başkanı, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”nde, özel gereksinimli bireylerin kişisel gelişimleri için önlerindeki engellere karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Bandırma Engelime Renk Ver Derneği Başkanı Nercü Çalışkan, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”nde topluma farkındalık kazandırılması amacıyla Down Sendromu hakkında bilgi verdi. Özel bireylerin topluma kazandırılması için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten Çalışkan, “Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21’inci kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21’inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir.” dedi.

“ÖZEL EĞİTİM İMKANLARININ SAĞLANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Down sendromu bireylerin zihinsel ve fiziksel durumlarının izlenmesi için sık sık kontrollerinin yapılması gerektiğini belirten Çalışkan, “Down Sendromlu bireylerin bilişsel, dil, hareket gelişimleri ile sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinde yaşıtlarına göre gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu nedenle Down Sendromlu kişilerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla; zihinsel ve fiziksel durumlarının izlenmesi için düzenli kontroller yapılması dahil olmak üzere sağlık bakım ihtiyaçlarının karşılanması, fizyoterapi, konuşma terapisi, danışmanlık veya özel eğitim gibi imkanların sağlanması oldukça önem arz etmektedir.” dedi. 

Down Sendromlu bireylerin topluma kazandırılması ve kişisel potansiyellerini geliştirilmesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten Çalışkan, şunları söyledi; 

“Down Sendromlu bireyler; ebeveyn bakımı ve desteği, tıbbi rehberlik ve her düzeyde kapsayıcı eğitim gibi toplum temelli destek sistemleri aracılığıyla en uygun yaşam kalitesine ulaşabilmektedir. Bu kapsamda, topluma katılımları ve kişisel potansiyellerini gerçekleştirmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için azami hassasiyetin gösterilmesi, yanı sıra her türlü ayrımcılık, dışlama, ön yargı ve nefret söylemi ile mücadele edilmesi elzemdir. Down sendromuna sahip bireylere hayatları boyunca destek olan ailelerine sonsuz şükranlarımızı sunuyor, genetik farklılığı olan bireylere yaşam standardı daha yüksek bir ömür diliyoruz.”

HABER MERKEZİ