Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BANÜ’de Atatürk’ün askeri ve devlet adamı kimliği konuşuldu

Atatürk’ün vefatının 86. yıl

Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümünde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte, Atatürk’ün askeri dehası ve liderlik özellikleri anlatıldı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üniversitenin Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, “Bir Askeri Stratejist ve Devlet Adamı Olarak Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı bir konferans düzenlendi.
Konferansa İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Türkmen konuşmacı olarak katıldı. Türkmen, Atatürk’ün askeri ve devlet adamı kimliğine dair önemli bilgiler paylaştı.
“ATATÜRK, KARİZMATİK ÖNDERLİĞİYLE TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YER ALMIŞTIR”
Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ve önder karakteri ile önemli bir lider olduğunu söyleyen Zekeriya Türkmen, “Bir askeri deha olan Mustafa Kemal Atatürk’ü biz her zaman ebedi Başkomutan olarak tanıdık ve anlattık. Mustafa Kemal Atatürk, karizmatik önderliğiyle Türk tarihinde önemli bir yer almıştır. Kaynaklarda, Atatürk’ün karizmatik, dönüştürücü, entelektüel, otoriter ve demokratik özelliklere sahip olduğunu ortaya koyan çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Atatürk, karizmatik bir liderdir. Max Weber’e göre karizmatik liderlerin hareketleri ilham verici, heyecanlandırıcı ve olağanüstü coşkulu olduğu için topluluk duygularını güçlendirir ve dostluk bağlarını pekiştirir. Dolayısıyla Weber’e göre karizma terimi, bir kişinin olağanüstü özelliklerinden ve yaratılıştan gelen güçlerinden kaynaklanmaktadır. Atatürk bir ihtiras adamıydı. İhtirasının sınır ve imkanlarını, iç dünyasında Allah vergisi bir bilinçle sürekli yoğuran, ölçülü ve dengeli bir ihtiras adamıydı. Tarih içindeki misyonunu bilmekten gelen ve bu misyonun ulaşılabilir ve ulaşılamaz hedeflerini kendi mantık ölçüleriyle daima ayarlayabilen bir hesap adamıydı.” diye konuştu.
“BEN BU MİLLİ KUVVETE, BU TÜRK MİLLETİNE GÜVENEREK İŞE BAŞLADIM”
Dünyanın önemli liderlerinin Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği, önderliği ve karakteri hakkında övgü dolu sözler söylediğini belirten Türkmen, “Atatürk’ün okuduğu okullar, onun gelişiminde önemli rol oynamıştır. Öğrencilik ve genç subaylık yıllarından itibaren Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecini yakından takip eden Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, imparatorluk coğrafyasındaki ulusların birer birer ayrıldığını gördüğünde, 1907 yılında gelecekle ilgili şu teşhiste bulunmuştur: ‘Asıl mesele, yıkılmak üzere olan imparatorluktan bir Türk devleti çıkarmaktır.’ Atatürk, Kurtuluş Savaşı yolculuğu hakkında; ‘Ben, 1919 senesi Mayısının 19’unda Samsun’a çıktığım gün elimde hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben, bu milli kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım.’ demiştir. Bu sözler, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ne kadar önemli bir lider olduğunu göstermektedir.” dedi.
HABER MERKEZİ