Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BANÜ Ziraat Fakültesi Lansmanı gerçekleşti

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin lansman programı, yoğun katılımın

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin lansman programı, yoğun katılımın olduğu bir etkinlikle tanıtıldı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin tanıtımı, Bandırma Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen lansman programıyla yapıldı. Etkinlik, bölgenin ziraat ve tarım alanındaki gelişimine büyük katkı sağlamayı amaçlayan Ziraat Fakültesi’nin açılışını duyurmak için yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Programa; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Poyraz, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Bahadır Çolak, Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Erçakar ve sektör temsilcileri katıldı. Lansman, bölgedeki ziraat ve tarım sektörünün daha da güçlendirilmesi için atılan önemli bir adım oldu. Toplam maliyetinin 189 milyona yakın olacağı belirtilen Ziraat Fakültesi Binası’nın yapılması için hayırseverlerden destek istendi.

“KÜRESEL PAZARDA REKABET İÇİN İNGİLİZCE ŞART”

Etkinlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin, ziraat alanında eğitim ve araştırma faaliyetleriyle bölgeye önemli bir değer katacağı vurgulandı. Program özel video gösterimi ile başladı. Tarım sektörü ile fakülte işbirliğinin önemini vurgulayan Borsa Başkanı Can Ata Tan, “Bandırma Ticaret Borsası, Türkiye genelindeki 115 borsa arasında ilk 10’a girerek önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda. İşlem hacmi açısından güçlü bir konumda olan borsamız, aynı zamanda tablet laboratuvarı ve lisanslı deposuyla da dikkat çekiyor. Lisanslı depo kapasitesi bakımından Türkiye’deki tüm borsalar içinde dördüncü sırada yer alıyor. Balıkesir bölgesinin tarımsal işletme yapısına baktığımızda, süt ve süt ürünleri işleme tesisleri, et ve et ürünleri işletmeleri, sebze işleme ve paketleme tesisleri gibi birçok önemli üretim merkezi bulunuyor. Bu tesisler, Balıkesir’in tarımsal potansiyelinin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak bu potansiyelin gerçek bir katma değere dönüşebilmesi için nitelikli eğitim ve kalifiye iş gücü büyük önem taşıyor. Bugün Türkiye’de 40 ziraat fakültesi bulunuyor. Yeni açılacak olan fakülteler arasında fark yaratabilmek için, onların nasıl bir eğitim modeli sunacağı kritik bir konu. Biz de bu konuda akademisyenlerimiz ve sektör temsilcileriyle istişarelerde bulunduk. Yeni fakültelerin diğerlerinden farklı olarak İngilizce eğitime ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Küresel ve ulusal pazarda rekabet edebilmek için mühendislerimizin İngilizce konuşması artık bir zorunluluk. Böylece mezun olduklarında çok daha hızlı bir şekilde iş gücüne katılabilirler. Bu sistem sayesinde gençlerimiz, hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelecek ve elde ettikleri bilgi ve tecrübeyle ülkemize önemli katkılar sunacaklar.” dedi. Başkan Tan, bu girişim için verilen desteklere öncü olarak Bandırma Ticaret Borsası olarak milyon lira bağışladıklarını açıkladı.

REKTÖR BOZ FAKÜLTE BİNASININ YAPIMI İÇİN HAYIRSEVERLERDEN DESTEK İSTEDİ

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz’un, “Bölgedeki tarımsal işletmelere, sanayiye ve ihracatçı firmalara hizmet edecek nitelikli bir eğitim ve araştırma ortamı kurmalıyız. Ziraat fakülteleri sadece eğitim veren kurumlar olmamalı, aynı zamanda araştırma odaklı olmalıdır. Çünkü kaliteli mal ve hizmet üretebilmek için arkasında güçlü bir araştırma altyapısı gereklidir. Ziraat Fakültemiz yalnızca Bandırma’ya değil, Balıkesir geneline hizmet edecek bir araştırma merkezi haline gelecek. Geniş bir araştırma laboratuvarı, ofis alanı, uygulama sahaları gerektiren bir ziraat fakültesi için ek binalara ihtiyacımız var. Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ile 20 bin dönümlük farklı nitelikte sulak arazilere sahip büyük bir avantaja sahibiz. İçinde su ürünleri araştırmalarının yapıldığı, gelişmiş tarımsal alanları bulunan bir yapıya sahibiz. Üniversite olarak tarım alanında da eğitim laboratuvarları ve araştırma merkezlerini öğrencilerimiz için en verimli şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Biz de bu süreçte hızlı adımlar atarak öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek istiyoruz. Mezunlarımızın traktör kullanmayı bilerek, koyun kırkmayı, sağım yapmayı, hasada katılmayı, tohum ekmeyi ve sulama sistemlerini uygulamalı öğrenerek mezun olmalarını hedefliyoruz. Bu fakültenin kurulmasıyla hem bölgenin tarımsal üretimine hem de akademik gelişimine büyük katkı sağlanacak. Sizlerin desteğiyle, bölgesel kalkınmaya hizmet eden güçlü bir akademik yapı oluşturmayı hedefliyoruz. 1-1.5 yıllık süreçte binamız şekillendikten sonra öğrencilerimiz sınava girdikten sonra fakültemizi tercih edecek. Böylece öğrenci almaya başlayacak. Şartlı bağışlar ile hayırseverler, isimleri belirtilmesi şartıyla fakülte binasının yapımına destek olabilecekler. 6 bin 500 metrekarelik binanın ilk kademede ortalama 3 bin 500 metrekarelik alanını yapmak istiyoruz. Haziran ayı gibi fakültemizin temelini atmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

“BU FAKÜLTE BANDIRMA’NIN BÜYÜMESİNDE ÖNEMLİ YAPI TAŞLARINDAN BİRİ OLACAK”

Bandırma’nın birçok alanda olduğu gibi tarımda da önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Süt üretiminden et üretimine, su ürünlerinden meyve ve sebze üretimine, zeytinyağından konserve ve salçaya, yumurta üretiminden dondurulmuş gıdaya kadar Bandırma’nın sahip olduğu tarımsal potansiyeli daha da geliştirebiliriz. Balıkçılıktan tohum üretimine, tarımsal makine üretiminden sanayiye kadar Bandırma, büyük bir üretim merkezi konumunda. Ziraat Fakültesi en çok Bandırma’ya yakışır. Bunun için bina ve altyapı desteğine ihtiyacımız var. Hep birlikte Bandırma’ya bu fakülteyi kazandırmalıyız. Güney Marmara’nın incisi olan Bandırma, Türkiye’nin gelecekte parlayan yıldızlarından biri olacak. Ziraat Fakültesi de bu büyümenin en önemli yapı taşlarından biri olacak. Bu konuda hep birlikte destek olmalıyız. Kamu kurumları, ticaret ve ziraat odaları, iş insanları, sivil toplum kuruluşları—herkesin bu sürece katkı sağlaması gerekiyor. Tarımsal üretimin ve gıdanın önemini, özellikle son iki yılda yaşadığımız pandemi sürecinde çok daha iyi anladık. Kırsal kesimde toprağı işlemek, üretimi sürdürülebilir hale getirmek her zamankinden daha önemli hale geldi. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Milli ekonominin temeli tarımdır.’” dedi

“ÜLKEMİZİN TARIMSAL ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRMAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Bandırma Kaymakam Vekili Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, “Hepimiz ne için çalışıyoruz diye sorduğumuzda, hepimizin bir ekmek parası için çalıştığını görürüz. Aslında tarım da tam burada başlıyor. Bu bölge, üç ili kapsayan bir alan olarak ‘Susurluk Havzası’ diye tanımlanıyor. Susurluk Havzası demek, tarım demektir. Bandırma’da bir Ziraat Fakültesi’nin kurulması, bölge için büyük bir nimet olacaktır. Bu sebeple, sadece Bandırma Kaymakam Vekili olarak değil, aynı zamanda Susurluk Kaymakamı olarak da bu projeye destek veriyoruz. Tüm paydaşlarımızla birlikte her türlü desteği sağlamaya hazırız. Hepimizin geçmişinde tarım var. Bu topraklar, tarımın merkezlerinden biri olmuştur. Anadolu, buğdayın ve nohutun anavatanıdır. Burada tarımı güçlendirmek için neler yapabiliriz sorusuna yanıt arıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini artırmak büyük önem taşıyor. Tarım, bizim için vatan demektir, hürriyet demektir, emek demektir, ekmek demektir. Tarımı daha da güçlendirmek, Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ileriye taşımak demektir.” diye konuştu.

HABER MERKEZİ