Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’yı kurak günler bekliyor

Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında

Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur, Türkiye ve Bandırma’nın karşı karşıya kaldığı erozyon ile kuraklık tehdidinin giderek arttığına dikkat çekti.

Erozyon ve kuraklık tehdidi günden güne artmaya devam ediyor. Türkiye’de ve Bandırma’da barajların doluluk oranının azaldığını, büyük bir kuraklık ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı ve TEMA Vakfı Bandırma İlçe Başkanı Burak Uğur, “Bandırma’nın en önemli barajı olan Gönen Yenice Barajı’nın 15 Kasım 2023 tarihi itibariyle doluluk oranının yüzde 7.9 olduğunu tespit ettik. Tamamen sığ bir sudan bahsediyoruz. Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. 13-19 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası’ndayız. 1991 yılında kurulan TEMA Vakfı ‘Türkiye Çöl Olmasın’ sloganıyla yola çıkmış bir sivil toplum kuruluşu. Bugün bir milyondan fazla gönüllüsü ve Bandırma’da 2 binden fazla gönüllüsüyle yol alıyoruz. Erozyon sorunu geçtiğimiz yıllarda çok daha büyük bir problemdi. Tema Vakfı’nın kuraklığı dile getirdiği 90’lı yılların sonunda Türkiye’de Kıbrıs Adası kadar toprağı kaybettiğimiz bir süreç vardı. Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü’nün bizim gibi sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bu oran azaltıldı.” dedi.

“EVLERİMİZDE, TARIM ARAZİLERİNDE KURAKLIK NEDENİYLE SUSUZLUK YAŞAYACAĞIZ”

Çok büyük bir kuraklıkla karşı karşıya olunduğuna işaret eden Başkan Uğur, “Ülkemizde hala 250 milyon tonun üzerinde toprağı kaybediyoruz ve bu topraklar verimli statüde bulunan topraklar. Erozyonla beraber kaybettiğimiz sulara karışan topraklar verimsizleşmeye, çölleşmeye ve maalesef gıda arzının da ciddi anlamda sorun teşkil etmesine neden oluyor. Tema Vakfı olarak Orman Genel Müdürlüğü ile 25 yılda yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ülkemizde 30 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağladık. Türkiye hala iklim kriziyle mücadele eden, susuzluk riskiyle karşı karşıya olan ve bununla beraber ilerleyen yıllarda 2050-2100’lü yıllarda azalan tarım arazileri sebebiyle gıda problemi yaşayacak bir ülke durumundayız. Evlerimizde, tarım arazilerinde kuraklık nedeniyle susuzluk yaşayacağız. Bu susuzluk Buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, sebze ve meyveye ulaşamamamıza neden olacak. Çok büyük bir problemle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

“SU KANUNU HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Kuraklığın devam etmesi sonucunda toprakların yüzde 40’ının kaybedileceğini söyleyen Başkan Burak Uğur, “2100 yılına geldiğimizde çölleşme, bilinçsiz sulama ve tarım topraklarını koruma kanunları uygulanmamaya devam ederse mevcut bulunan tarım topraklarının yüzde 40’ının azalması bekleniyor. Toprakların neredeyse yarısını kaybetme riski ile karşı karşıyayız. Bu konuda herkesin bilinçlenmesi ve iklim değişikliğini bilmesi gerekiyor. İklim değişikliğini engellemek için hepimizin ev ödevleri var. Bunları gerçekleştiriyor olmamız gerekiyor. Evlerde su kullanımı, enerji kullanımı, fosil yakıt kullanımı mutlaka azaltılmalı. Merkezi yönetim, devlet olarak çok hızlı bir şekilde Su Kanunu’nu hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun beraberinde Toprak Koruma Kanunu’nun getirdiği kurallar da mutlaka uygulanmalı. Tema Vakfı’nın maksimum seviyede yapmaya çalıştığı gibi çocuklara, geleceğin yöneticilerine çevre duyarlılığı ve doğa sevgisi aşılanmalı.” dedi.

“EROZYONLA MÜCADELE İÇİN VERİLEN EĞİTİMLER YETERSİZ”

Kuraklıkla mücadele etmek için herkesin bir şeyler yapması gerektiğini belirten Başkan Uğur, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından erozyonla mücadele için hem çiftçilere hem de kısmen vatandaşlara eğitimler veriliyor. Bence bu eğitimler yeterli değil. Özellikle çiftçilerin iklim değişikliğini ve suyun doğru kullanımını öğrenmesi gerekiyor. Tarlanın sürülme yönü dahi erozyonla mücadelede çok önemli kıymetli bir adım. Bu eğitimlerin etkin bir şekilde verilmediğini düşünüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı içerisinde bulunan yayım Daire Başkanlığı’nın sahaya inerek çok daha fazla çiftçiye ve vatandaşa dokunarak bu konunun ehemmiyetini mutlaka anlatması gerekiyor. Daha fazla geç kalınmaması için küçük dokunuşlar yapmalıyız. Erozyonla, kuraklıkla mücadele etmek için herkesin yapabileceği bir şeyler var. El ele vererek kuraklığın önüne geçmeliyiz.” diye konuştu.

Haber: Selin Girgin