Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’ya tarih boyunca hangi isimler verildi?

Tarihi milattan önce 8

Tarihi milattan önce 8 ve 9’ncu yüzyıllara dayanan Bandırma, birçok farklı isim ile anıldı. Bunlardan en çok bilineni ise “Güvenli liman” anlamına gelen Panormos oldu.

Balıkesir Valiliği resmi internet sitesinde Bandırma’nın tarihçesi ve bugüne kadar yerleşim yerine verilen isimlerle ilgili bilgilere yer verildi.

Bandırma’nın tarihi ve bugüne kadar kullanılan isimleriyle ilgili Balıkesir Valiliğinin resmi internet sitesinde şu bilgilere yer verildi: “Bandırma tarih boyunca değişik söyleyiş ve yazılış şekilleriyle Panormos (Panormus, Panorme, Panormes, Palorme, Pale Örme, Palorine, Panderme, Panderma) olarak adlandırılmıştır. Panormos; «Emniyetli Liman» anlamına gelmektedir. Bandırma’nın ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Çeşitli araştırmalardan, Bandırma’nın M.Ö. 8 ve 9. yüzyıllar arasında kurulmuş olabileceği sonucuna varılmıştır. Bandırma 13. yüzyılın başlarında Karesi Beyliği’nin himayesi altına girmiş, 1345 yılında Orhan Gazi zamanında Osmanlıların eline geçmiştir. Bandırma, 1830 yılında Erdek ilçesi Kapıdağ bucağına bağlanmış, Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra gerçekleştirilen idari yapılanma ile Erdek ilçesine bağlı bir bucak olmuştur. 1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşından sonra ülkemize gelen göçmenlerin iskan edilmesiyle hızla büyüyen Bandırma 1880 yılında bağımsız kaza haline getirildi ve gelişmesi ivme kazandı.” /Haber Merkezi