Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’nın sağlıkçıları iş bırakma eylemi yaptı

Bandırma’da sağlıkçılar 1 Kasım

Bandırma’da sağlıkçılar 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
14 Ekim’de bakanlığın hazırladığı “Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği”nin 1 Kasım 2024 tarihi itibariyle hayata geçirilmesi nedeniyle; Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Balıkesir Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Balıkesir Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) Balıkesir Şubesi, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Balıkesir İl Temsilciliği, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Balıkesir il Temsilciliği Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği) Balıkesir İl Temsilciliği Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Sen), Balıkesir İl Temsilciliği Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Balıkesir İl Temsilciliği Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği, Bandırma’da iş bırakma eylemi yaparak basın açıklaması gerçekleştirdi. İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’na seslenilerek yönetmeliğin geri çekilmesi istendi.
“HEKİMLERLE HASTALARI KARŞI KARŞIYA GETİREREK SAĞLIKTA ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLIYOR”
Basın açıklamasını gerçekleştiren Türk Tabipleri Birliği Balıkesir Tabip Odası Bandırma Temsilcisi Zafer Yılmaz, “Bizler, her gün yüzbinlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalıklardan korumak için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yenidoğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları biliyoruz. Henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, ‘sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi’ olduğunu her kademeden bakanlık yetkililerine ve halkımıza duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ilan etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle bu eziyet yönetmeliğini piyasaya sürdü. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Bu eziyet yönetmeliği; koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermiyor. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermiyor. Hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek sağlıkta şiddete zemin hazırlıyor.” dedi.
“SONUÇ ALININCAYA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Yönetmeliğin geri çekilmemesi ve belirtilen taleplerin yerine getirilmemesi halinde yapılan eylemlerin devam edeceğini belirten Yılmaz, “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir. Yönetmeliğin geri çekilerek 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” dedi.
HABER MERKEZİ