Çanakkale, Yeniyenice’de faaliyet gösteren CVK Maden İşletmeleri San ve Tic A.Ş. tarafından yapılması planlanan kurşun, çinko bakır flotasyon tesisi kapasite artışı ve ilave atık depolama tesisi projesiyle ilgili ÇED süreci başladı.
Madenlerin ayrıştırılmasında kullanılan zehirli kanserojen kimyasalların toprağa ve yağmur suları ile derelere ve Gönen çayına karışma ihtimalinin endişe verici olduğunu kaydeden 24,25 ve 26’ncı dönem CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ÇED sürecinin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Havutça şunları söyledi: “Gönen barajı’nı besleyen su hinterlandı Maden şirketlerinin Kurşun, Çinko,bakır flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi projesi ile karşı karşıya. Bu durumda bölge halkı endişeli. Endişeliyiz çünkü madenlerin ayrıştırılmasında kullanılan zehirli kanserojen kimyasalların toprağa ve yağmur suları ile derelere ve Gönen çayına karışma ihtimali endişeleri bulunmaktadır. Gönen, Bandırma, Biga’ya kadar 17 bin 553 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. Bu sulak Gönen ve Misakça Ovası Türkiye’yi doyuran ünlü baldo pirinci Gönen Çayı ve barajından gelen sularla beslenmektedir Bu ovalarda Türkiye’nin en ünlü pirinç ve domates tarımı yapılmaktadır. Aynı zamanda 166836 bini aşkın nüfusun yaşadığı ve yakın bir zamanda yapımı devam eden organize sanayi projeleri ile 400 bin nüfusun yaşayacağı Güney Marmara halkının içme suyu Gönen çayı suyundan temin edilmektedir. Maden depolama, işleme tesislerinden değerli metaller içeren malzemeleri geri dönüştürmek için piroliz işlemleri, ıslak kimyasal işlemleri sonucunda atık ve kimyasalların suya karışma ve baraja karışma ihtimali bölge halkını ve tarım havzasını doğrudan etkileyecektir.Bu bağlamda Çevre Ve Şehircilik Bakanlığındaki 10.01. 2025 Tarihinde Ankara’da yapılacak olan ÇED toplantısının bölge siyasi aktörleri tarafından yakinen takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir.”
HABER MERKEZİ