Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BANDIRMALI SUYU NASIL UCUZ İÇER

Hatırlanacağı gibi 2009-2014 yıllarında

Hatırlanacağı gibi 2009-2014 yıllarında Gönen barajından gelen isale hattında heyelan nedeniyle çökme olmuş, Bandırma bunun sıkıntısını az da olsa çekmişti.

Bandırma’ya yaklaşık 60 km. mesafedeki Gönen Barajı sulama ve enerji üretmek amacıyla yapılmıştı. Fakat bu sıralarda Bandırma’da da su sıkıntısı giderek büyüyordu. İçme suyu kaynağı araştırmasına geçen Durgut Ergin belediyesi kesin çözüm için araştırmayı Gönen Barajı’na çevirdi.

Barajın bulunduğu alan Çanakkale sınırları içinde olduğu için o günün Enerji Bakanı Ersümer çeşitli engeller çıkarmıştı. Ama yoğun çalışmalar sonunda Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya içme suyu alınması da gerçekleşmişti. Bunun için de, o günün belediye Başkanı Durgut Ergin yanında DYP milletvekili İlyas Yılmazyıldız ve ANAP İlçe Başkanı rahmetli Mustafa Gönenlioğlu’nun çok emekleri geçmişti. Eğer bu konu gerçekleşmeseydi Bandırma çok susuz günler geçirebilirdi… Hatırlanacağı gibi isale hattının bir bölümü heyelan bölgesinden geçtiği için çökme olmuştu ve 10-15 gün Bandırma çok sıkıntılı günler geçirmişti.

Fakat asıl bunun yanında Bandırmalı suyu daha ucuz içmesi için suyun regülâtörden değil, direkt barajın dip savak denilen gövdesinden alınması gerekiyordu. Çünkü baraj ihalesi suyun regülatörden değil ana gövdeden alınması şeklindeydi.

Ama ihaleyi alan şirket daha sonra isale hattının bazı yerlerinde toprağın sorunlu olduğu için regülâtörden alalım teklifinde bulunmuştu. Günün belediye başkanı Durgut Ergin ise elektrik enerjisi devlet tarafından ödenecekse kabul edecekti ama konu olumsuz gelişince regülatör teklifi gerçekleşmedi. . Ancak daha sonra belediye değişip belediye başkanlığına bugün hayatta olmayan rahmetli Dr. Halil Ünlü gelince müteahhidin dediği oluverdi.

O gün, bu gün Bandırmalı içme suyunu pahalı içiyor. Hem çok önemli elektrik enerjisi harcanıyor hem de BANDIRMALI SUYUNU PAHALI İÇİYOR … Ama bu önemli konuyu kimse dile getirmiyor.

Başta büyükşehir belediyesi başkan adayı olmak üzere diğer belediye başkan adaylarının da konuyla ilgili çalışmaları var mı, bakarsanız yok… Fakat, Gönen Barajı bugün Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yetkisinde olduğuna göre…

İçme suyunun regülâtör yerine ana gövdeden alınması gerçekleşmesi halinde önemli ve hatırı sayılı yatırım gerektiriyor ama gerçekleşmesi halinde elektrik enerjisinden kurtulacağı için yatırım maliyeti birkaç senede karşılanabilinir…

Yani uzun lafın kısası; hem büyük enerji maliyeti olan regülâtörden kurtulmuş olacağız, hem de Bandırmalı suyunu ucuza içmiş olacak… Erdem ÖZCAN