Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırmalı kadınlar meme kanseri hakkında bilgilendirildi

Bandırma’da düzenlenen “Meme Kanseri

Bandırma’da düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Semineri”nde, erken teşhisin önemi vurgulanarak kadınlara memenin yapısı, anatomisi ve kanserin risk faktörleri anlatıldı.
Bandırma Belediyesi ve Bandırma LİONS Kulübü iş birliğinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanserinde farkındalığın arttırılması amacıyla ilan edilen “1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi. Etkinlikte konuşmacı olarak Bandırma Belediye Meclis Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay ve emekli öğretmen Sibel Ertem yer aldı. Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu, Bandırma Belediye Meclis Üyesi Canset Balcı Sevim, Bandırma CHP İlçe Başkanı Mehmet Atak, Bandırma CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Filiz Özdemir, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Cemile Çetinkaya, Bandırma LİONS Kulüp Başkanı Seda Akkaya ve vatandaşlar katıldı. Türkiye’de her 4 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Tuğçe Karaçay, seminerin başında meme anatomisi ve meme yapısı hakkında bilgi verdi. Doktor Karaçay, “Meme dokusu 2’nci ve 7’nci kaburgalar arasında koltuk altından iman tahtası ortasına kadar yayılan bir alanı kaplar. Meme dokusu süt bezleri, yağ dokusu, kan ve lenf damarları ile süt bezlerini birbirine bağlayan kanallardan oluşur. Meme kanseri ise memedeki süt bezlerini ve kanallarını döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarıdır. Meme kanserinde En büyük risk kadın olmaktır.” dedi.
“MEME KANSERİNİ TETİKLEYEN BİRÇOK RİSK FAKTÖRÜ VARDIR”
Türkiye’de kanser riskinin gün geçtikçe arttığını belirten “Meme kanseri Türkiye’de ve dünyada kadınların en sık karşılaştığı kanser tipidir. Ülkemizde her 4 kadından 1’i meme kanseridir. Erkeklerde de görülebilir ancak sıklığı yapısı ve dokusu nedeniyle çok azdır. Daha önce meme kanseri olan erkek hastamda vardı. 100 meme kanserli kadına karşı 1 meme kanserli erkek hasta vardır. Özellikle 40-59 yaş arasındaki kadınlar için meme kanseri en sık ölüm sebebidir. Meme dokusu olan her canlıda meme kanseri olabilir. Ülkemizde de kanser sıklığı giderek artıyor. Erkeklerde en sık ‘Akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide’ kanserleri görülürken, kadınlarda ise ‘Meme, troid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer’ kanseri görülüyor. O yüzden her ay mutlaka el ile kontroller sağlanmalı ve uzmanına danışılmalıdır. Meme kanserini tetikleyen birçok risk faktörü vardır. Yaş, aile öyküsü, endojen hormanol faktörler, obezite, sigara alkol kullanımı gibi çeşitli faktörler de etkilidir. Düzenli egzersizler, uzun süre emzirmek, kilo kontrolü, 30 yaşından önce doğum yapmak gibi çeşitli etkenlerle kanserden korunmak mümkün. Her kadın 20 yaşından sonra elle muayeneyi mutlaka öğrenmeli ve tedbiri elden bırakmamalıdır.” dedi.
“KKMM, MEME KANSERİNİN ERKEN TANISINDA EN ETKİLİ YÖNTEM”
Erken teşhisin öneminden bahseden Doktor Karaçay, “Meme kanseri taramalarında; 40 yaşında mamografi çekilme başlanır. 69 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmelidir. Taramalarda amaç tanı koymak değil, görünüşte sağlıklı olan kişilerde olabilecek pozitif bulguları erken dönemde ortaya çıkarmaktır. Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemlerden biridir. KKMM’yi 20 yaşından sonra her kadın mutlaka öğrenmelidir. En iyi dönem âdetin ilk günü itibariyle 7-10 gün sonra herhangi bir günde yapılmasıdır. Adet görmüyor ise her ayın belli bir gününde KKMM yapmak önemli. 20 yaş üzeri 2 yılda bir, 40 yaş üzeri kadınlar ise yılda bir mutlaka doktor muayenesi yaptırmalıdır.” diye konuştu.

“KETEMLER AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR”
Kadınların düzenli olarak kontrol yaptırmaları gerektiğine dikkat çeken Doktor Karaçay, “Düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve hormon tedavilerinden kaçınmak oldukça önemlidir. Alkol ve sigara tüketimini kontrol altında tutmak da meme kanserinden korunmak için edilmesi gereken bir durum. 30 yaşından önce doğum yapmak ve mümkün olduğunca uzun süre emzirmek de meme kanseri riskini azaltan faktörlerden. İlaçlı, katkı maddeli gıdalardan uzak durmanın yanı sıra doğru sütyen seçmek ve kullanmak da kanser riskini düşürmek için önemli. Bandırma’daki kadınlara yönelik olarak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve eski diş hastanesinin içinde bulunan KETEM’ler aktif olarak çalışmaktadır. Bandırmalı kadınlar aile hekimleri vasıtasıyla ya da randevu sisteminden MHRS’den randevu alarak KETEM’lere başvurabilirler.” dedi.
Programın devamında konuşma yapan Emekli Öğretmen Sibel Ertem, elle muayenenin önemini vurguladı. Ertem, küçük bir operasyon ya da küçük bir ilaçla kurtulabilecek hastalığın büyüyebileceğine dikkat çekerek kadınlara korkmamaları gerektiğini söyledi. Kontrollere düzenli olarak gidilmesi gerektiğini belirterek erken tanı sayesinde kanserden kurtulabileceklerini kaydetti. Etkinliğin sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu ile Belediye Meclis Üyesi Canset Balcı Sevim tarafından Doktor Karaçay ve Emekli Öğretmen Ertem’e plaket ve çiçek takdim edildi.
HABER MERKEZİ