Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırmalı kadın girişimciler bilgilendirildi

Bandırma Ticaret Odası Kadın

Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu, yeni iş kurmak isteyen ya da işini büyütmek isteyen kadın girişimciler için seminer düzenledi.

Bandırma’da yeni iş kurmak isteyen ya da işini büyütmek isteyen kadın girişimciler için “Halk Bankası Destek ve Oranları ile KOSGEB Destekleri” semineri gerçekleştirildi. Seminerde konuşmacı olarak KOSGEB Balıkesir Müdürlüğü Kobi Uzmanı Fatih Rüştü Keleş, Halkbank Bandırma Şube Müdürü Rıdvan Din ve Halkbank Kobi Müşteri İlişkileri Yetkilisi Aysel Cengiz yer aldı.

“BİRİNCİL ÖNCELİĞİMİZ İŞ PLANI EĞİTİMİ ALINMASI”
Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yapılan seminerde açılış konuşmasını yapan KOSGEB Balıkesir Müdürlüğü Kobi Uzmanı Fatih Rüştü Keleş , “Girişimcilik desteğinde yola çıkarken aklımızda para vermek yoktu. Bizim bütün derdimiz girişimcinin, iş planı mevzuyla tanışması, kendi işletmelerinin iş planını yapması ve bunu her gün, her hafta, her ürün ve müşteride tekrarlamasını amaçlıyorduk. Başlangıçta 2003-2004 yılları arasında başarılı olamadık. İnsanları bu eğitimi alması için teşvik etmek adına para vermeye başladık.
Birincil önceliğimiz iş planı eğitimi alınması ve işletmesinin temel dinamiği haline getirmesini bekledik. Her işletmenin dükkanı açtığında zaten belli bir noktada işleri vardır. Bunu işletmesinin temel dinamiği haline getirmesini bekledik. Hedef müşteri grubunuz kim? Ürün alanların beklentileri ne olacak? Sizden insanlar ürünleri niye alsınlar? Bunun gibi soruların cevabını her gün hazırlamak gerekiyor. Potansiyel müşteriler, finansman planlaması, bankalarla ilişkiler, ortaklar, çalışanlar, muhasebe ve vergi bölümü yakından takip edilmeli.” dedi.

“İŞLETMELERİN BATMASININ BİR NUMARALI SEBEBİ GÜVENDİR”
Bir iş kurulduğunda kontrolün elden bırakılmaması gerektiğini kaydeden Keleş, “KOSGEB’te başvurular, değerlendirmeler, kurullar online şekilde yapılıyor. Herhangi bir evrak için gelinmesine gerek yok. Sertifikayı alıp, işi kurduğunuzda kuruluş desteği olarak; şahıs şirketiyse 5 bin lira, sermaye-limited şirketi olduğunda 10 bin lira, makina teçhizat alacaksanız işletmenizin sektörüne göre 100-200-300 bin lira, danışmanlık desteği 10 bin lira, 1’nci ve 2’nci yılın sonunda toplam 50 bin liraya kadar performans desteğimiz oluyor. Sertifika ihtiyacı varsa 5 bin lira, bunların dışında da düşük faizli 70 bin lira kredi desteğimiz ve 300 bin lira usta kredisi veriyoruz. Kurulan bazı işletmeler başarılı, bazıları ise başarısız oluyorlar. İş kurduktan sonra ‘ben battım’ kelimesini duyarsınız. İnsanlar en çok hangi sebepten dolayı batıyor? Batma hikayelerinin bir numarası güvendir. ‘Ortağıma, işime, abime güvendim ve battım’ diyen çok kişi oldu. Bu batışın sebebi karşı tarafın güveni boşa çıkartmasından dolayı değil, karşı tarafa güvenerek işi yıkıp kontrol sürecini tamamen elden bırakmak. Bir iş kurduğunuzda kontrolü elden bırakırsanız batarsınız.” diye konuştu.

KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN BİRİM KURULDU

Kadın girişimcilere yönelik bankada birim kurulduğuna dikkat çeken Halkbank Bandırma Şube Müdürü Rıdvan Din, “2021 yılında kurduğumuz Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü birimimiz bütün bankalar arasında sadece bizde var. Burada özellikle kadın girişimcilerinin desteklenmesi öngörülüyor. Kadın girişimcilerin ekonomik hayata katılımını teşvik ederek, kadın girişimcilik oranını arttırmak amacıyla özel Bankacılık ürünleri ve sosyal destekler sunmaktadır. Bu bölümdeki kadınlara desteklerimizi; Kadın Girişimciler Kredileri, Kadın Girişimcilere Özel Dijital Kredi Paketi, Kadın Girişimcilere Özel Katkı Paylı Bes, Paraf Üreten Kadın Kredi Kartı, Girişimci Kadınlara Özel Riskli Hastalıklar Sigortası, Kreş ve Gündüz Bakım Evi Projesi, Üreten Kadınlar Akademisi, Üreten Kadınlar Buluşmaları, Üreten Kadınlar Yarışması ve İhracatta Kadın İzi Projesi olarak veriyoruz.” dedi.


KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN KREDİ FIRSATLARI
Kadın girişimciler için sağlanan kredilerden söz eden Din, “İşini kurmuş kadın girişimcilere 300 bin lira, yeni iş kuran ve işletme yaşı 6 ayı geçmeyen kadın girişimciler için 200 bin lira 36 ay vadeli, indirimli faiz, komisyon, avantajlı vade ve ödemesiz dönem opsiyonları sağlıyoruz. Bankamızda Dijital Kredi Platformu üzerinden kredi başvuruları alınmaktadır. Müşteri olmayan firmaların ve tüzel kişilerin de başvuru yapabileceği platforma sahip olarak sektörde tek olan bankamızda, Dijital Kredi Platformu ilk kez Kadın Girişimciler için hizmete sunuldu. Kadın Kooperatifleri Destek Paketimizin hedef kitlesinde ise asgari 7 gerçek kişi ile kurulan, Ticaret Sicile tescil edilerek tüzel kişilik kazanan, ortaklarının en az yüzde 50’si kadın olan, kuruluş, işleyiş ve denetim işlerine ait hizmetleri T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığınca gerçekleştiren kooperatifler oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Haber: Selin Girgin