Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırmalı çiçekçi esnafı satışlardan mutsuz

Özel günlerin simgesi ve

Özel günlerin simgesi ve evlerin balkonlarını süsleyen çiçeklerin satışlarında geçen yıla oranla düşüş yaşanıyor.
Bandırma’da uzun yıllardır esnaflık yapan Soner Çoban, çiçek satışlarının geçen yıllara göre düştüğünü ve müşterilerin mevsimine göre farklı çiçeklere ilgi gösterdiğini belirtti.
“ÇİÇEK SATIŞLARI MEVSİMİNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Ekonomik nedenlere bağlı olarak çiçek alımlarının azaldığına dikkat çeken esnaf Çoban, “Mevsimine göre vatandaşların evlerinde baktıkları çiçekler değişiklik gösteriyor bu nedenle çiçek satışlarımız mevsimine göre değişiyor. Şu anda Kasımpatı, Sitlemen (Tavşan Kulağı), Atatürk Çiçeği’nin mevsimi, en çok onlar satıldı. Bu hafta ise Hercai çiçeği çok satıldı. Salon çiçekleri, Benjamin, Starliçe, Tropik, Medine Gülü ve Para Çiçeği 12 ay boyunca bulunan çiçekler.” diye konuştu.

“FİYATLAR 30 LİRA İLE BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Son dönemde hayat pahalılığı ve zamlar nedeniyle giderlerinin kazançlarından yüksek olduğunu belirten Soner Çoban, “Fiyatlarımız 30 ila bin lira arasında değişiyor. Seralarda 2 bin 3 bine kadar satılan çiçekler mevcut. En ucuz çiçek 30 lira, en pahalı çiçeğimiz bonsai ise bin liradan satışta. Bandırma’da artık çiçek alımları düştü. Mahalle mahalle bu durum değişse de esnaf olarak geçen yıllara göre zor durumdayız. Maliyetlerimiz arttı, giderlerimiz kazancımızdan daha fazla. Çiçekler de dolar üzerinden değerlendiriliyor. Eskiden 10 kuruşa aldığımız saksılar şu anda 10 lira, toprak fiyatları da aldı başını gidiyor. Ekonomi gerçekten herkesi zorluyor.” dedi.
“ÇİÇEK DEYİP GEÇMEYİN”
Çiçeklerin sevgi ve ilgi bekleyen canlılar olduğunu belirten  Çoban, “Çiçeklere sevgi gösterip, konuşursanız ve emek verirseniz daha hızlı büyüdüğünü görürsünüz. Sadece su vererek bir bitki yetiştiremezsiniz. Onu sevmeniz ve ilgilenmeniz gerekir. Sevgi evrenseldir ve çiçeklerle bile konuşsan seni anlarlar. Canlılar seslere duyarlı varlıklardır bu yüzden çiçek deyip geçmeyin. Daha güzel renklerde açtıklarını göreceksiniz.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin