Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bandırma’da sosyal medya suç davaları arttı”

Sosyal medya suçları son

Sosyal medya suçları son yıllarda artış gösterdi. Av. Merve Polat, sosyal medya suçlarının ülke genelinde olduğu gibi Bandırma’da da artış gösterdiğine dikkat çekti.

Ülke genelinde günden güne artan sosyal medya suçları Bandırma’da da artış gösterdi. Teknoloji çağının getirdiği sosyal medya okuryazarlığının doğru kullanılmadığına dikkat çeken Av. Merve Polat, sosyal medyada hakların sınırlı olduğunun altını çizdi. Polat, “Sosyal medya kullanımının yaygın olması nedeniyle günümüzde ‘sosyal medya okuryazarlığı’ hâkim oldu. Sosyal medya sınırsız bir alan zannedilsede, başkasının kişisel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesine dair kanunlar var.
Bir siyasetçi, arkadaş, ünlü ya da çok ünlü olmayan biri hakkında bir şeyler yazabilmek çok basit gelsede özgürlük alanı, diğer kişinin hakkını ihlal etmediğin sürece var. Sosyal medya okuryazarlığı bilinçli ve doğru kullanılmadığı için ülke genelinde ve Bandırma’da son yıllarda artış gösterdi.” dedi.

“HAKARET SUÇU SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILINCA NİTELİKLİ SUÇ OLUYOR”
Sosyal medya üzerinden alınan ekran görüntüsünün kanıt olduğunu belirten Polat, “İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde sosyal medya mecralarını takip eden siber devriye sistemiyle herkes takip ediliyor. Suç işleyen kişi sahte hesap kullansa dahi İP adresi üzerinden çok kolay tespit ediliyor. Kişi tehditleri, siyasetçilerle ilgili hakaret içeren yorumlar, haberleşme, eleştiri özgürlüğü ya da haber verme özgürlüğünde sınırı aşan söylemler ve bir kişinin hesabı şikâyet etmesi karşısında tespit edilen vatandaşlara para cezası uygulanıyor. Olayla ilgili ekran görüntüsü almak dahi kanıt sayılıyor. Herkese açık alanda ya da belli bir arkadaş kitlesi içinde işlenen hakaret suçu basit suçtan çıkarak sosyal medya üzerinden yapıldığı için ‘nitelikli suç’ olarak sayılıyor.” dedi.

“BANDIRMA’DA HABERİN ALTINA YORUM YAPAN VATANDAŞ İFADEYE ÇAĞRILDI”

Bandırma’da sosyal medya suçlarıyla ilgili birçok dava dosyası olduğunu söyleyen Polat, “Sosyal medyada iktidar ve iktidar çevresinde konumlanmış siyaset yapan kişiler hakkında söylenen söylemlerin aynısı normal vatandaşa söylendiğinde farklı muamele yapılıyor. Bir hukukçu olarak buna çok üzülüyorum. Çünkü ‘doğru tektir ve hukukta tektir’. Bandırma’da vatandaşın biri genel iktidar partisine mensup bir siyasetçi hakkında haberin altına yazdığı yorum nedeniyle emniyete ifadeye çağrıldı. Gerçekten ülke genelinde olduğu gibi Bandırma’da da sosyal medya suçları ve davaları çok fazla var. Bu suçlar Asya Ceza Mahkemelerinin konusu oluyor ve basit yargılama usulüyle görülüyor. Vatandaşlar bu davalar nedeniyle hem ceza alıyor hem de geçici de olsa sabıkalı insan konumuna geliyor. Yanlışı söylemekten, doğruyu istemekten ve hak ettiğini talep etmekten korkar hale geliyorlar.” diye konuştu.

Haber: Selin Girgin