1 Ocak itibariyle Bandırma’nın pazarlarında yeni işgaliye tarifesi uygulanmaya başlandı. Bandırma Balıkçılar, Manavlar ve Pazarcılar Odası Başkanı Erkan Alpsu, tarım ve balıkçılık sektörlerinin karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek üreticilere alım garantisi ve balıkçılara mazot desteği çağrısında bulundu.
Bandırma Belediye Meclisi tarafından belirlenen pazar yeri işgaliye ücret değişiklikleri 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Yeni yılda uygulanacak fiyat tarifesine göre 90 lira olan aylık ücretler 360 liraya yükseltildi. Yeni ücret tarifesi hakkında konuşan Bandırma Balıkçılar, Manavlar ve Pazarcılar Odası Başkanı Erkan Alpsu, “Kapalı pazar yeri için 4 gün üzerinden, semt pazarları için de 2 gün üzerinden ücretlendirme yapıldı. Peynirci esnafı için ise 6 gün üzerinden ücretler hesaplandı. Bir süredir bu ücretler sabit kalmıştı. Belediye ileBa bir araya geldiğimizde bizde pazarcı esnafı olarak elimizi taşın altına sokarız dedik. Belediye pazarcı esnafından alınan işgaliye ücretlerinin pazar yerinin masraflarının ancak 1/3 ünü karşıladığını söyledi.” dedi.
“BİRÇOK ÜRETİCİ BU SENE EKİM YAPAMADI”
Kış meyve sebzelerinin pazar tezgahlarında yerini aldığını belirten Başkan Erkan Alpsu, “Domates, biber ve salatalık gibi ürünlerde mevsime bağlı olarak fiyat artışları oldu. Ancak çevremizde üretilen pırasa, ıspanak, karnabahar gibi ürünler geçen seneki fiyatlara yakın olarak satılıyor. Portakal ve elma fiyatları ise geçen seneki fiyatlar üzerinden pazar yerinde bulunuyor. Patates, soğan ve limonun fiyatları ise geçen senenin de altında bulunuyor. Bu sene havalar üreticiler için iyi geçince rekolte yüksek oldu. Devlet üreticilere neyi ne kadar üreteceğini söyleyerek alım garantisi vermelidir. Üreticiler bu tarım politikaları çerçevesinde ne ekeceğini, ne kadar ekeceğini ve satacağı fiyatı bilmelidir. Bu belirsizlikler yüzünden birçok üretici bu sene ekim yapamadı. Balıkçılık sezonu da bu sene bereketli başladı. Palamut çok çıkınca halkımız bolca palamut yeme fırsatı buldu. Şimdi çinekop, istavrit, hamsi ve barbun ağlara bolca takılmaya başladı. Balıkçılık sektörünün en büyük sorunu yüksek mazot fiyatlarıdır. Bir gırgırın günlük mazot tüketimi yaklaşık 5-10 ton arasında değişiyor. Bu konuda devletin mazot desteğini istiyoruz. Bu destek gelirse balık fiyatlarında büyük düşüşler yaşanır.” diye konuştu.
HABER MERKEZİ