Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da ölümcül hastalığa dikkat çekildi

Bandırma Belediyesi, On34 Kreatif

Bandırma Belediyesi, On34 Kreatif Reklam Ajansı ve Nev Sağlık Grubu işbirliğinde “Tatlı Bilinç: Bilgi Farkındalık ve Sağlık Yolculuğu” isimli söyleşi gerçekleştirildi.
Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde katılımcılar diyabet hastalığı hakkında bilgilendirilirken milyonlarca insanın hayatını etkileyen diyabet hastalığı ile yaşam konusu anlatıldı.
Moderatörlüğünü Kemal Tugan’ın yaptığı seminerde konuşmacı olarak; Diyetisyen Zeynep Gürel, Bandırma Nev Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Cem Balta ve Podolog İlkem Kuruoğlu yer aldı.
“DİYABET KRONİK, ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR”
Diyabet hastalığı hakkında bilgi veren Uzman Dr. Cem Balta, “2025 yılı itibariyle toplumumuzda her 5 kişiden 1’inin diyabet hastası olması bekleniyor. Diyabet kronik, ölümcül bir hastalıktır. Diyabet hastalarının yüzde 95’i Tip-2 diyabet hastasıdır. Diyabet halk diliyle şeker hastalığıdır. Geçtiğimiz haftalarda 14 Kasım Diyabet Günü’nde farkındalık çalışmaları yaptık. Aslında 2007 yılından itibaren her 14 Kasım, Diyabet Farkındalık Günü olarak yer alıyor. Diyabet konusunda farkındalık yaratmamız lazım çünkü dünyada şu an yaklaşık 465 milyon civarı diyabet hastası var. Yani diyabet hastalığı aslında trafik kazalarından sonra en çok öldüren hastalıktır.” dedi.

AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNERİLİYOR
Diyabet hastalarının beslenme düzenlerinin hastalık açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Diyetisyen Zeynep Gürel, “Diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini stabil tutmaya çalıştığımız diyet modelleri uyguluyoruz. Bu diyet modelinde Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz. Uygulanması zor bir diyet modeli değildir. Ailede biri şeker hastasıysa onlar da hasta ile birlikte Akdeniz beslenme şeklini benimseyebilir. Tip-2 diyabet tanısı konulmuş bir hasta geldiğinde artmış yağ oranı çok fazla karşımıza çıkıyor. Beslenme programını hazırlarken eğitim şeklinde ilerliyor. Bu değişiklikler hastanın hayatını değiştirecek şekilde olduğu için zorlanıyorlar. Beslenme eğitimini tüm hastalara empoze ediyoruz.”diye konuştu.
DİYABET AYAKLARDA KURULUK VE ÇATLAKLARA NEDEN OLUYOR
Diyabetin ayağı besleyen kan damarlarını etkileyerek dolaşımın bozulmasına neden olduğuna dikkat çeken Podolog İlkem Kuruoğlu, “Ter ve yağ bezlerinin çalışması önemli. Diyabet hastalarının ayaklarında kuruluk ve çatlaklar olur. Eklem hareketlerinde kısıtlanma, dolaşım bozulan ayağı renk değişikliği, kararma ve ayakta sızlama olur ve bu nedenle dinlenmeyle geçmez. Diyabet hastalığının etkileri ayaklarda karıncalanma uyuşma, üşüme ve yanmayla kendini gösterir. Diyabetli bireyler ayaklarını her gün muayene etmeli, renk değişikliği su kabarcığı, kesik, sıyrık, akıntı veya ülser var mı diye bakmaları gerekiyor.”dedi.
DİYABET HASTALARI AYAKKABI SEÇİMİNDE DİKKATLİ OLMALI
Diyabetli bireylerin ayak bakımlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Podolog Kuruoğlu, “Ayaklar yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı ve parmak araları ıslak kalmamalı. Cilt tipine uygun nemlendirici kullanılmalı. Parmak aralarına krem sürülmemelidir. Ayak tırnakları düz kesilmelidir. Derin de kesilmemelidir. Çorap seçimi çok önemlidir. Ten çorap naylon barındırır. Naylon terlemeyi attırarak tırnak ve mantara sebep oluyor. Dikiş oranı az, bilek kısmını sıkmayan kan dolaşımını etkilemeyen çoraplar kullanılmalı. Doğru ayakkabı seçiminde ise ayakkabı ayağı tam kavramalı. Ayakkabının iç tabanı yumuşak, dışı set olmalıdır. Topuk kemiği kavramalı, burkulmayı önlemeli. Ayak tarak kemiğine denk gelen kısmın esnek olması gerekiyor. Mutlaka ayakkabı içinde elimizi gezdirerek kontrol edilmeli ve dikişleri az olmalı. Akşam saatlerinde ve her iki çiftte denenmeli.” diye konuştu.
Haber: M.Nur Uysun / Selin Girgin