Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da kira fiyat artışı metropollerle yarışıyor

Ülke genelinde yaşanan ekonomik

Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon nedeniyle Bandırma’da ev kiraları son yıllarda artış gösterdi. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Sorumlu Emlak Danışmanı Uzay Keskin, Bandırma’da kira fiyatlarının son 1 yılda yüzde 120 artış yaşadığına dikkat çekti.

Türkiye genelinde yaşanan enflasyon, ekonomik kriz ev kiralarına da yansıdı. Bandırma’da da artan kira fiyatları arzda artışa neden olurken talepte azalmalar yaşandı. Talebin azalması nedeniyle kiralık konutlarda kiraya verme süresinin uzadığını kaydeden Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Sorumlu Emlak Danışmanı Uzay Keskin, “Uzun zamandır konut arzında yaşanan sıkıntılar ve enflasyonist ortamın da getirdiği ekonomik nedenlerle sürekli artan konut fiyatlarında gerileme başladı. Özellikle son dönemde kiralık konut piyasasında arz artarken talep düşmeye başladı ve kiralık konutlarda kiraya verme süresi de uzadı. Kira fiyatlarının düşmesinde konut kredilerindeki yüksek faiz oranları, son dönemde satılamayan gayrimenkullerin kiralık olarak sunulmasında önemli etkileri oldu. Ayrıca, evlenen çiftlerinin sayısının azalması, üniversite öğrencilerinin ev ve yurtlara yerleşmiş olması, süregelen tayin sürecinin tamamlanması ve yasal düzenlemelerin etkileri fiyatların gerilemesini sağladı.” dedi.


“ENFLASYONA OLUMLU ETKİ EDEBİLİR”
Kira fiyatlarında birkaç haftadır yüzde 15 gerileme olduğunu belirten Keskin, “Kiralık daire sayıları arttıkça kira fiyatları da geri çekilmeye başladı. Geri çekilmeler son birkaç haftada daha da yoğunlaştı diyebiliriz. Kış sezonu devam ediyor. Mal sahipleri için aidat yükü önemli bir etken. Bazı sitelerde daireler boş olsa bile merkezi sistemler nedeniyle aidat ve benzeri giderlerin malikler tarafından ödenmesi gerekiyor. Son 3 aydır kira fiyatları artmıyordu özellikle birkaç haftadır kira fiyatlarında yüzde 15 yüzde 20 seviyelerinde bir gerileme var.
Son iki yıldır yürürlükte olan yüzde 25 sabit kira artış oranı kuralının devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum ilk bakışta kiracıları koruyor gibi gözükse de mal sahipleri ilk kez kiralayacakları mülklerden yüksek kira bedelleri talep etmektedirler. Şu anki kira seviyeleri vatandaşların ulaşması açısından da güç seviyeler oluşturdu.” diye konuştu.

BANDIRMA’DA 1 YILDA YÜZDE 120 ARTIŞ
Bandırma’daki kira fiyatlarının 3 büyükşehre göre daha yüksek olduğunu belirten Keskin, “Bandırma’daki artışlar metropoller ile yarışır durumda. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin sürekli büyüyen yapısı, yeni kurulan OSB’ler ve önümüzdeki dönemde il olma beklentisinin yükselmesiyle birlikte ortalama konut kiralarında metrekare kira ortalaması İstanbul, İzmir, Ankara’da ki oranlar ile paralel artış göstermiş durumda. Üç büyükşehir tarafında incelersek İstanbul’da ortalama konut kiralarında metrekare kira ortalamasının 150 lira seviyesinde olduğunu, son 1 yılda yüzde 80’e yakın kiraların yükseldiğini söylemek mümkün. Ankara’da kiralar son 1 yılda yüzde 150 arttı. Deprem sonrasında Ankara’nın güvenilir olması, kiraların cazip olması ortalama metrekare kira bedelleri 100 lira seviyesinde. İzmir’de ise kiralar ortalama son 1 yılda yüzde 120 artarken, kira metrekare değeri 140 lira seviyelerine ulaştı. Bandırma’daki durum tabloda belirttiğimiz gibi 1 yılda yüzde 120 civarında artarken, kira metrekare değeri 145 lira seviyelerine ulaşmış durumda. Son 3 aydaki kira artışının durması gelecekte kira fiyatlarını düşürebilir.” dedi.
Haber: Selin Girgin