Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da boza kültür haline geldi

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve geleneksel Türk içeceği haline gelen boza, Bandırmalılar tarafından kış aylarında en fazla tüketilen içeceklerden biri haline geldi. 60 yıldır esnaflık yapan Faik Atik, Bandırma’da boza içmek için şehir dışından bile gelenler olduğuna dikkat çekti.

Her mevsim sevilerek tüketilen ve birbirinden farklı faydaları olan bozanın Bandırma’da bir kültür haline geldiğine dikkat çeken Esnaf Faik Atik, bozanın tüm tahıl ürünlerinden yapılabileceğini kaydetti. Esnaf Atik, “60 yıldır esnaflık yapıyorum. Boza kültürü Bandırma’da hiç bitmedi. Ailecek gelen ve şehir dışından gelen çok fazla müşteri oluyor. Günde en az 20 kişi uğrayıp boza içer. Yılların esnafı olarak söylüyorum Bandırma’da boza çok seviliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapımız çalınır. Probiyotik besin olduğu için B12 eksikliğine iyi gelir, bağırsak florasını düzenler, enerji verir ve kilo almak isteyenler için kiloda aldırır. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Buğday ve darıdan yapılan boza, nohut, pirinç, mercimek gibi tüm tahıl ürünlerinden yapılabilir. Uzun bir işçilikle hazırlanan boza, Osmanlı döneminden süregelen bu kültüre sahip. Yeniçeriler bıyıklarına bulaşmaması için bozaya leblebi atarak içermiş. Daha sonra bu kültüre şeker dengesini sağlamak için tarçın eklendi.” dedi.


“VİTAMİN DEPOSU HAZIRLIYORUZ”
Kışın pres meyve suyunun da çok tüketildiğini kaydeden Faik, “Bandırma’da boza gibi sıkma meyve suyu da çok tüketiliyor. Atom denilen portakal, havuç, nar, elma gibi meyvelerden hazırladığımız karışık meyve suyunu özellikle çocuklar, spor yapanlar çok tercih ediyor. Bu meyve suyu sayesinde bütün vitaminleri alabiliyorsunuz. Kışın vitamin deposu olarak hazırlıyoruz. Meyvelerimizin, sebzelerimizin hepsi günlük taze alınıyor. Yaz kış tercih edilen meyve suyumuz özellikle hastalıklara karşı koruyabilecek en faydalı içeceklerden biri. ” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin