Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da borç polemiği: Tolga Tosun açıklama yaptı

2019-2024 yılları arası Bandırma

2019-2024 yılları arası Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Tolga Tosun, yeni Başkan Dursun Mirza’nın 405 milyon liralık borç olduğunu meclis toplantısında söylemesinin ardından açıklama yaptı.

2019-2024 döneminde Başkanlık görevini yapan ve başkanlık koltuğunu Dursun Mirza’ya devreden Tolga Tosun, gündeme gelen konular ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Kamulaştırma, personel tazminatı başta olmak üzere Dursun Mirza’nın borç eleştirilerine cevap veren Tolga Tosun, “Bu açıklamayı hiç yapmak istemezdim. 3 Nisan’da devrimizi yaptık. İlk meclis toplantısında Dursun Mirza’nın borçlarla ilgili açıklamaları oldu. Bu açıklamaları ben şaşkınlıkla izledim. Ciddi şekilde sözlerini yerine getirmiş bir yönetimiz, eksikler de olacaktır. Biz de borçsuz almadık. 405 milyonluk bir borçlanmadan bahsedildi. Ben sadece Bandırma’yı değil diğer belediyeleri de takip eden bir kardeşinizim. 600 Milyonluk 2023 yılı bütçesi içinde böyle bir borçlanma söz konusu değil. Ben CHP’nin bir evladı olarak bu açıklamayı yapmak istemezdim ama bize karşı nasıl bir kin ve nefret varsa bize karşı anlaşılır bir şey değil. Bu konularla ilgili bilgisinin zayıf olduğunu düşünüyorum.  Çıktı ilk mecliste CHP’yi, bizi sanki o zar günleri biz yaşamamışız gibi bizi siyaseten bizi ve belediye personelini itibarsızlaştırma durumuna getirdi.” dedi.

“405 MİLYON LİRALIK BİR BORÇ YOK”

Gündeme gelen borç miktarı ile ilgili konuşan Tosun, “405 milyon liralık bir borç yok. Biz 2009’da beri Bandırma’yı CHP olarak yönetiyoruz. Bunun için ‘felaket bir bütçe’ dedi. Geçmişte biz Belediyeyi AKP’den aldığımızda 6 aydır maaşları ödeyemeyen bir belediye vardı.  Bugün belediyenin bir tane hacizli borcu mu var, maaş borcu mu var? Öyle açıklamalar oluyor ki biz üvey evladız, sanki başka partiliyiz. ‘Kesinleşmiş kamulaştırmalar var 75 milyon’ diyor. Bugün kesinleşmiş 1 tane kamulaştırması yok. Davalar var kesinleşme yok böyle bir kesinleşme olsa belediye haciz altında olur. 600 Evlerdeki Cemal Öztaylan’ın kamulaştırmasının borcunu ben ödedim dava sonuçlandı. Sonuçlanmamış davaları borç olarak göstermek hakkaniyet midir? Böyle bir bütçe hesabı yok bugün 7 dava var. Bir 100 var bir de 75 milyon var. Bunları borç olarak mı yazacağız? Bir tane kesinleşmiş dava yok. Tahakkuk edilmiş bir sürü borç var diyor. ORTEM temizlik şirketi borcu 35-40 diyor. Onun borcu 20 milyon. Devlette devamlılık vardır bu işler sürekli yapılan işler. 1050 personel nedir? Sana kimse söylemedi mi? Neyin altyapısını yapıyorlar, satılacak altyapısı mı yapıyor? Toplamda belediye şirketi dahil 939 personelimiz var. 2019’dan 2024’e kadar EYT’de dâhil olmak üzere 26’sı memur 130 kişi emekli olmuş. 13’ünün tazminatını ödeyemedik. Dava açtılar. 2023’te 80’e yakın kıdemleri 21 milyon 565 bin lira tuttu. Ben ödeyemediklerimize de ödemek isterim ama bir hukuki süreç başladı. Ben gerçekten üzgünüm 130 kişiyi ödeyen kurum 13 kişiyi mi ödeyemeyecek? Belediyeden ayrılan herkese disiplin suçuyla çıkanların dışında herkesin tazminatını ödedik. 13 kişiyi ödeyemedik dava açtıklarından dolayı ödeyemedik.” dedi.

TOLGA TOSUN BORÇLAR İLE İLGİLİ VERİLERİ AÇIKLADI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden alacakları ve Bandırma Belediyesi’nin borçlarıyla ilgili rakamlar veren Tolga Tosun şunları söyledi: “110 milyon toplam borç bu rakamın içinde büyük taşeronlara olan 30 milyon. Belediyenin, Belediye şirketine 48 milyon borcu var.  Büyükşehir’den AYKOME, ÇTV, katı atık olmak üzere 30 milyon alacak var. O gün kasada da 13 milyon paramız vardı. Bu 77 milyon 188 bin borcumuz var. Bunun 48 milyonu da Belediyenin şirketine olan borç 131 milyon lira da imar cezaları, işgaliye, reklam, harçlar gibi kalemlerden alacağımız var. Belediye şirketine bağlı 4 kafemiz ve kreşlerimiz var. Cari borç 4 milyon 995, 72 milyon SGK, 14 milyon vergi borcu. Toplamda 92 milyon 219 bin vergi ve SGK borcu. Salgında bu kafeler çalışmadı. Herkesin maaşını tıkır tıkır ödedik. Biz döndürebilmek için vergi ve SGK ödemedik. Birçok belediyede bu durum var. Bunların yapılandırması da oluyor. Toplam 110 milyon gibi bir borcu var. 3 milyon 370 bin kasada olan para var, 48 milyon da belediyeden alacağı var. Belediyenin bu ay maaşları 34 milyon tuttu iller bankasından 25 milyon geldi. Kamuda öncelikli olan insanların maaşıdır.”

“SATIŞLARI DA DOĞRU SÖYLEMİYORLAR”

Dursun Mirza’nın belediye satışlarıyla ilgili doğru söylemediğini ileri süren Tolga Tosun, “ Dursun Mirza döneminde 98 milyonluk satış olmuş, bunu dolara vurduğunda da 20 milyon dolar oluyor. Biz arsa üretip sattık. Şirket için de denetçi istiyorum, her şeylerimize baksınlar bana akrabalarımıza meclis üyelerimize baksınlar. Biz geldiğimizde kafelerle ilgili orada evrak yoktu. Her yediğimiz içtiğimizin parasını ödedik. Onların dönemine de baksınlar bizimkine de baksınlar. Biz toplamdan 235 milyon liralık yani 11 milyon dolarlık yer satmışız. Bunu enflasyon nedeniyle dolara çeviriyorum.”

Dursun Mirza’nın iftar yemeği konusunda da eleştirilerine de cevap veren Tolga Tosun,  “Arsa satıp komisyon mu aldık, spor kulüpleri üzerinden para mı akladık. Bizim alnımız ak. Altına aldığı araba, 200 bin liraya araba kiraladılar. 247 bin lira iftar yemeğini bize bıraktı dedi. Dursun Mirza’nın bize bıraktıkları burada senin bir de açık hesapların var devlette açık hesap olmaz. Ben sana o pişkinlik lafını hediye ediyorum. O 247 bin lirayı ben kendim ödeyeceğim. Bütün yapılan işleri takip edeceğim. Her türlü harcamayı takip edeceğim.” dedi.

Belediyede yer değiştirmelerle ilgili de konuşan Tolga Tosun,  “Bütün Balıkesir, Ankara bu konuyla çalkalanıyor. Kanser hastası arkadaşımızı park bahçelere kürek sallamaya gönderildi. Şu an özel kalem müdürü taş ocağına gönderildi. Şimdi seçim zamanı yapılan kalpler nereye gitti?  Hakkı bey sağlık işleri müdürüydü o orada memur olarak çalışmaya devam etti.” diye konuştu. Tolga Tosun bu konularla ilgili ilk ve son açıklama yaptığını sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ