Bandırma’da 100’üncü yılda tarım konuşuldu

Bandırma Ticaret Borsası ve Genç Girişimciler Kurulu iş birliğinde “Cumhuriyet’in

Bandırma Ticaret Borsası ve Genç Girişimciler Kurulu iş birliğinde “Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım, Ticaret ve Girişimcilik Ekosistemi” konferansı gerçekleştirildi.
Bandırma Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte moderatör olarak Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, konuşmacı olarak ise; Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Yayın Kuruluşu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan ve Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi H. Onur Eken yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda Bandırma Ticaret Borsası tanıtım videosu izletildi.

“YENİ HEDEFLERİN OLUŞTURULMASI ADINA BURADAYIZ”
Açılış konuşmasını Bandırma Ticaret Borsası Genç Girişimciler Başkanı Burak Okbay yaptı. Okbay, “Genç Girişimciler Kurulu olarak 14 kurul arkadaşımız ile beraber, Borsamızın çalışanları, projeleri bölgemizi ilgilendiren sosyal ve ekonomik konularda çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalara destek vermekteyiz. Tam 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adeta küllerinden yeniden inşa ettiği Genç Cumhuriyet’te ilk atılan adımlar tarımın geliştirilmesi için yapılmış, yurdun her bir tarafı Zirai yatırımlarla adeta nakış nakış işlenmiştir. 17 Şubat 1923’de İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde milli ekonominin temeli Ziraat’tır denilmiştir. Ekonomik bağımsızlığın elde edilmesi için girişimci ve yatırımcılara imkânlar tanınmış ve Cumhuriyet bugün 100 yaşını doldurmuş, 2. yüzyılın içine girmiştir. Bugün aynı ruh, aynı heyecan ve inanç ile tüm bu çalışmaların genç girişimcilere aktarılması daha iyilerinin yapılması için yeni hedeflerin oluşturulması adına buradayız.” dedi.
“ EN GÜÇLÜ TARIM ÜLKELERİNDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
Dünyadaki en güçlü tarım ülkelerinden biri olmayı hedeflediklerine işaret eden Bandırma Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Can Ata Tan, “Bandırma Ticaret Borsası bu yıl 45 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşacak. Geçen sene yapmış olduğu başarılı işlem hacminde, 113 Ticaret Borsası içinde Bandırma Ticaret Borsası 9’uncu sırada yer aldı. İnşallah daha iyi başarılara gelmesini ümit ediyoruz. Borsamızın üretmiş olduğu hizmet, verimlilik, kalite ve buna paralel yaratılan katma değerle bizler bu güce ulaşmış durumdayız. Bu başarı üreticilerimizin, üyelerimizin ve tüm bandırma halkının haklı gururudur. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Ben bir üretici ve tarımsal girişimciyim. Bugün en değerleri sermayemiz; havamız, suyumuz, toprağımız ve insan kaynağımız. Ben inanıyorum ki bilimin ışığında bilim ve teknolojiyle beraber bunları geliştirerek, koruyarak dünyadaki en güçlü ve en itibarlı tarım ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
“BANDIRMA YEM KONUSUNDA TÜRKİYE DEPOSU OLABİLİR”
Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Bandırma yem bakımından önemli bir merkez. Aynı zamanda tarım ile ticaret limanın burada buluşması çok büyük bir avantaj. Daha da geliştirilmesi için neler yapılabilir diye düşünüyorum. Bandırma giderek Türkiye’nin yem deposu olabilir mi? diye bunun üzerine düşünüyoruz. Öncelikle böyle bir şeyin gerçekleşmesi için doğru bilgi ve destek çok önemli. Hedeflerin iyi belirlenmesi gerekiyor. Diğer borsalarla da bir takım ticaret kanalları oluşturularak bu düşünce hayata geçirilebilir. Bandırma yem konusunda Türkiye deposu olabilir. Tarım ticareti organize edilmesi gereken bir şey. Çevreyi de örgütlemek için önce tasarlamak gerek. Bandırma’nın jeotermal ve rüzgârı gibi önemli avantajları var.” dedi.
“BANDIRMA TARIMDAN VAZGEÇMEMİŞ VE KAZANMIŞ”
Bandırma’nın tarım konusunda geliştiğine dikkat çeken Ekonomi Gazetesi Yayın Kuruluşu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, “Bandırma’yı girişimcisi itibariyle farklı yere koyuyorum. Burası güvenli bir liman. Gemileri olmayan limanda, liman olsa ne olur? Olmasa ne olur? İşte girişimcileri de böyle görüyorum. Bir zamanlar insanlar tarımdan kurtulmaya çalışıyordu. Özellikle pandemi döneminde anladık ki yaşam sürdürebilmek için tarım gerçekten çok önemli. Türkiye’de zihin yapısı daha da yükseltilmiş bir tarıma ihtiyaç var. Ben Karadenizliyim. Oradaki köyümüzde tarımı bıraktık ve her yer otlak alan oldu. Yayladaki çayırlar bu sene biçilmedi ve ziyan oldu. Köyde köy yumurtası gelmiştir yazısıyla bile karşılaştık. Tarımı elden bırakın da nelerin değiştiğini gördük. Bandırma tarımdan vazgeçmemiş ve kazanmış. Şimdi yapılması gereken Bandırma’nın ihtiyaç duyduğu gelecekle ilgili kendini aşma arzusu. Hep beraber Bandırma’yı bir adım öteye taşıyabiliriz. Mesela şu anda Türkiye darı ambarı üzerinden açlık çekiyor. Bunları geliştirebilmek, kurtarabilmek adına tarıma ihtiyacımız var.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE ÇİFTÇİ YAŞ ORTALAMASI 51’E YÜKSELDİ”
Çiftçi sayısının gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi H. Onur Eken, “Ben Ziraat mühendisiyim. İlk zamanlarda tarım alanında 3 bin 200 dönüm arazide çalıştık. Arpa, buğday ekip en iyi teknolojileri kullanarak başladık. Daha iyi para nasıl kazanırız diye düşündük ve zeytin ekimi yaptık. Zeytinden, arpa ve buğdaya göre daha iyi kar elde ettiğimizi gördük. Ardından Trabzon hurması ektik. Zeytin işletmesi kurarak, ihraç ettikten sonra tarıma dört elle sarıldık. Her kesimden çevre edindik. Bugün hala tarımda üretmeye ve mücadelemize devam ediyoruz. Ürettiğimiz mallarımızı severek satıyoruz. İnsanlardan aldığımız dönüşlerde çok güzel. Herkes severek tüketiyor. 20 sene önce Bandırma’da çiftçi sayısı çok daha fazlaydı. Eskiden 20-30 çiftçi varsa artık çiftçi sayısı daha da azaldı ve Türkiye’de yaş ortalaması 51’e yükseldi. Gençlerin çoğu elindeki arazileri satmaya başladı. Girişimcilik belli bir miktarın üzerinde yapılıyorsa kazanmaya başladı. Küçük miktarla bunları başarmak şu anda çok zor.” dedi.
“BANDIRMA’NIN LİMANI SAYESİNDE ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE EDİYORUZ”
Bandırma’nın tarım konusunda çok önemli avantajları olduğunu belirten Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, “Bandırma’yı tanımlarken Türkiye’nin Güney Marmara’ya açılan kapısı diye tanımlıyoruz. Bandırma kültürüne, insanına değer veren bir şehir ve elindekine sahip çıkıyor. Lojistik ve üretim olarak çok şanslı bir alandayız. İklim ve toprağı gerçekten müthiş bir durumda, sadece bunun nasıl değerlendirildiği önemli. Gerçekten verimli, etkili kullanılırsa aynı zamanda tarımın ARGE’si doğru yapılıyorsa tüzel bakıp işlemini koruyabilirsek kazanmış oluyoruz. Fiyatlardan çok üretim ve kalitesi önemli. Tarımda verilecek en büyük destek ilgi, pazar, üretim. Bu bilgilere sahip olunca çalışma azminiz de varsa başarıyorsunuz. Bandırma Ticaret Borsası bu kültüre sahip bir kurum. Bugün tarım dediğimizde sadece su yeterli. Enerjiyi ürettikten sonra üretim yapabiliyorsunuz. Su kaynaklarımızı korumamız lazım. Bandırma güneş enerjisi, jeotermal enerjisi, denizi, midye üretimi olan bir yer. Özellikle limanı sayesinde çok büyük kazanımlar elde ediyoruz. Bölgemizde hayvancılık da oldukça iyi noktalarda ve bizim sadece yönlendirmeye, desteğe ihtiyacımız var. Diğer sivil toplum örgütleriyle, kurumlarla ortak akıl kullanarak üreticilere, üyelere örnek projeler geliştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin