Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bandırma temiz bir nefes istiyor”

Bandırma Demokrasi Platformu, Bandırma’da

Bandırma Demokrasi Platformu, Bandırma’da yapılan canlı hayvan sevkiyatından şikâyetçi olan halkın sesini sokaklara taşıyarak Bandırma Çelebi Limanı önünde eylem yaptı.

Bandırma Demokrasi Platformu, “Angus kokusu değil sağlıklı, temiz hava solumak istiyoruz.”dedi. Bandırma Çelebi Limanı’nda yapılan canlı hayvan sevkiyatı nedeniyle yayılan koku Bandırmalıları rahatsız ediyor. Konu ile ilgili 10 Ağustos’tan itibaren eylemsellik sürecini başlatan Bandırma Demokrasi Platformu, Bandırma Çelebi Limanı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Limanın özelleştirilmesinin ardından limanda yürütülen faaliyetlerin denetiminin yapılamaz duruma geldiğini belirten Bandırma Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Recep Gökdeniz, “ Çelebi şirketi, karlarına kar katarken, biz Bandırma halkına, angus kokusu, kömür tozu reva görüldü. Şirketin açık döküm istifleme yaptığı günlerde, havaya karışan tozlar nedeniyle camımızı dahi açamaz hale geldik. Bu bir çevre kirliliği ve halk sağlığı sorununa dönüşmüştür. Açıkta ilkel bir şekilde yapılan yüklemeden kaynaklı kömür, hububat ve benzeri ürünlerin tozu, rüzgarın da etkisiyle tüm kente yayılarak kansorejen pek çok partikül soluduğumuz havayı kirletiyor. Bu kirlilik başta astım olmak üzere çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve hatta akciğer kanseri hastalığına yol açabilecek riskler barındırıyor.”dedi.

YAŞANABİLECEK SAĞLIK SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bandırma Limanı üzerinden yapılan angus sevkiyatının kötü koku dışında başka soruları da beraberinde getirdiğini kaydeden Gökdeniz, “Mesele sadece kötü kokunun kente yayılması meselesi değildir. Biyolojik olarak eğer bir şeyin kokusunu alıyorsak, kokusunu aldığımız şeyle mikro düzeyde direkt temas ediyoruz demektir. Yani angusun kokusu dediğimiz şey, angusun mikro düzeydeki kendisidir. Sorunun vahim kısmı da burada yatmaktadır. Kentimizin ekosistemine, dünyanın farklı ülkelerinin ekosistemlerinden getirilen angusların, bizim bağışıklık sistemimize yabancı bakteri ve parazitleri taşıyabileceği gerçeği ile yüz yüzeyiz. Bu halk sağlığı açısından hafife alınır bir şey değildir. Covid-19 salgını ve pandemi döneminde yaşadıklarımız unutulmamalıdır.” diye konuştu.

“ANGUS SEVKİYATINDAN VAZGEÇİN”

Çelebi Liman Başkanlığı’nın Bandırma’da yürüttüğü canlı hayvan sevkiyatı çalışmalarını bir an önce durdurması gerektiğini söyleyen Gökdeniz, “Angus sevkiyatından vazgeçin. İlkel açık döküm sevkiyatından vazgeçin. Bandırma halkının sağlığı ile oynamanıza izin vermeyeceğiz. Başta yerel idarenin sorumlusu olan Kaymakamlığı ve ilçe sağlık kurulunu acilen göreve çağırıyoruz. Halk sağlığını riske atan bu durumu ortadan kaldırın. Kentimiz sermayenin endüstriyel faaliyetleri yüzünden onlarca sorunla boğuşmaktadır. Bir yanda Bagfaş, havamızı, denizimizi ve toprağımızı yıllardır zehirlemekte, bir yanda adına festival düzenlediğimiz Kuş Gölü’müz sanayi atıkları yüzünden can çekişiyor. Diğer yandan tarım arazileri üzerinde OSB’ler kurularak ekosistemimiz talan ediliyor. Kentimizin havasına, suyuna, denizine, gölüne, toprağına yapılan bu kırıma dur diyoruz. Bandırma temiz bir nefes istiyor” dedi.

Haber: M. Nur Uysun / Selin Girgin