Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma esnafı kışa umutsuz giriyor

Bandırma Manifatura, Tuhafiye ve

Bandırma Manifatura, Tuhafiye ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Adnan Gemici, “Öz sermayesi olmayan küçük esnafın büyük bir çoğunluğu kepenk kapatmak zorunda kalacak gibi görünüyor.” dedi.
Ekonomik kriz toplumun büyük kesimini etkilediği gibi küçük esnafı da etkiledi. Sonbahar-kış sezonuna giren Bandırma esnafının yaz sezonunda beklediği geliri elde edemediğini belirten Bandırma Manifatura, Tuhafiye ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Adnan Gemici, esnafın kışa umutsuz girdiğini söyledi.
ESNAF 4 AYDAN PARA KAZANIYOR
Yeni sezona hazırlanan esnafların para kazanabilmeleri için yılda 4 ayları olduğunu söyleyen Gemici, “Yaz sezonunu yeni bitirdik ve sonbahar-kış sezonuna girildi. Bundan sonra esnafımız yeni sezona hazırlanmak için kışlık ürünlerini temin etmek zorunda. Ancak fiyatlar çok arttığı için esnafımız mal almakta büyük güçlük çekiyor. Bunun yanı sıra kredi muslukları kapandı. Yani bankalar esnafımız dâhil kimseye kredi vermiyor. Kredi kartlarında limitler sınırlandı. Yine de piyasanın çok çok altında olmasına rağmen bu sefer NACE kodlarına göre esnafa para kullanmasında sınırlar getirildi. Her esnafın durumuna göre sınırlamalar getirildi.”dedi.
“ESNAF BU ZAMLARIN ALTINDAN KALKAMIYOR”
Esnafların kredi kullanamadığı halde sezonu açmak için ürün almak zorunda olduğunun altını çizen  Gemici, “İstanbul’da malı artık peşin parayla veriyorlar. Yani çekle senetle, kredi kartıyla iş yapan satıcı çok azaldı. Çünkü petrol ve dolara bağlı olarak ipliğe ve kumaşa her gün zam geliyor. Elektriğe yapılan yüzde 20 sanayi zammıyla bütün çorapçılar çorap fiyatlarına yüzde yirmi zam yaptı. Bunun sonucunda da paralar tüketiciden çıkıyor. Esnafın girdi maliyetleri ve masrafları çok yüksek. Biliyorsunuz hala perakende yasası hala çıkmadı.  Yasa çıkmayınca da küçük esnaf haksız rekabete dayanamıyor. Bunun yanı sıra muhtasar vergiden kesilen yüzde 25 stopajlar arttı. Asgari ücret arttı ondan kesilen sigorta primleri, Bağ-Kur primleri çok yüksek. Kiralarımız aşırı derecede arttı. Ev sahipleri evlerine yüzde yirmi beş zam yapıyor ama dükkân sahipleri kendi isteklerine göre zam yapıyor. Esnaf bu zamların altından kalkamıyor.”diye konuştu.
“BU ŞEKİLDE GİDERSE ESNAF KEPENK KAPATIR”
Küçük esnafın kış sezonuna çok iyi girmediğini aktaran Başkan Gemici, “Esnafımız kışa kötü girdi inşallah piyasalarda yine bir hareket olur. Kış sezonunun mecburi alışverişleri var. Vatandaşların ayağı ıslanıyorsa mecbur bir kışlık ayakkabı, başı üşüyorsa bir şapka, bere alacak.” Diye konuştu.
 Sezondan az da olsa hareket beklediklerini belirten Gemici “ Kış sezonu iyi geçer diye düşünüyorum. Ancak durum bu şekilde giderse esnaf kepenk kapatır. Bandırma Hal Caddesi’nde yakın zamanda 5 tane dükkân kapandı. Kış henüz tam anlamıyla gelmedi. Kış sezonu geldiği zaman kendi öz sermayesi olmayan küçük esnafın büyük bir çoğunluğu kepenk kapatmak zorunda kalacak gibi görünüyor. Çünkü görünen köy kılavuz istemez. Şimdiden birçok arkadaşımız geliyor, başkanım ben dükkânımı devredeceğim, aklınızda olsun diyor.”dedi.  
Haber: M. Nur Uysun