Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma çiftçisi iflasın eşiğinde

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Bandırma’nın kırsal mahallelerini ziyaret ederek çiftçinin sorunlarını dinledi. Ziyaretlerde Serkan Sarı’ya CHP Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak eşlik etti.

Emre, Yeşilçomlu, Doğa ve Aksakal Kırsal Mahallelerini ziyaret eden Sarı, domates, kavun, karpuz, buğday ve ayçiçeği üreticisinin sorunlarını dinleyerek yaşanan sıkıntıları ülke gündemine getireceğini söyledi.

Son dönemde çiftçilerin sıkıntılarının artığını ve yaşanan sorunları yerinde görmek için kırsal mahalleleri ziyaret ettiklerini belirten İlçe Başkanı Mehmet Atak, “Son günlerde çiftçimiz AKP tarafından ciddi şekilde ekonomik bir çıkmazın içine sürüklendi. Çiftçimizin sorunlarını dinlemek, gündeme getirmek ve partimizin çözüm önerilerimizi anlatmak amacıyla Milletvekilimiz Serkan Sarı ile birlikte köylerimizi ziyaret ettik. Çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Emre Mahallesi’nde domates üreticileri ile bir araya gelen Sarı, işçinin, emekçinin, köylünün, çiftçinin hakkını sonuna kadar savunacaklarını belitti. Sarı, “Bugün köylü kaygı ve telaş içerisinde tarladaki ürününün toplanmasını bekliyor ama her geçen gün geciktiriliyor. Niye? Çünkü bu ürüne pazar bulamadıkları için. Geldiğimiz noktada, domates üreticisi zorda. Bu ekili tarlaların, çiftçilerin hepsi ektiği ürünün bedelini çıkaramaz durumda. Üreticim diyor ki; ‘Bir buçuk liraya bu tarlada toplatıyorum ürünü. Nakliyesiyle beraber 2 liraya geliyor. Bana verilen gübrenin bana verilen fidenin faizi her ay yüzde 5 işliyor. Daha benim cebime giren bir para yok.’ 100 günlük mücadelenin sonunda alınan ürün sadece zarardan başka bir şey değil. Bugün 1 lira, 1,5 lira 2 lira gibi rakamlar konuşuluyor ama bunların hiçbiri üretimin maliyetini karşılayacak düzeyde değil.” dedi.

“VERİLEN TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMİYOR”

Verilen taahhütlerin yerine getirilmediğine dikkat çeken Sarı, “Üreticiler, 100 gün boyunca emek verip, fideleri yetiştirebilmek için evine gidemediler. 3,5 lira, 3,70-3,90 gibi rakamlar vaat edilmişti. Çiftçiye bu masrafları yaptırdın. Şimdi diyorsun ki o parayı ben sana vermem. Elinizi vicdanınıza koyun! Çiftçinin biri ‘Çalışarak batıyorum. Bu ürüne eğer gereken bedeli ödemezlerse batacağım’ diyor. Buradan Tarım Bakanına üreticimizin sesi olmak için çağrıda bulunuyoruz. Acilen mücadele müdahale etmeli ve verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için denetlenmeli. Bugün 3,5,-3,70,-3,90 gibi taahhütler varsa bu taahhütler tutulmak zorunda.” diye konuştu.

Yeşiçomlu’da da kavun üreticisiyle bir araya gelen Serkan Sarı, köyde her yıl 5-6 bin dönüm alana kavun ekildiğini belirtti. Milletvekili Sarı, “Bandırma’nın köylerini geziyoruz ve her köyde farklı itiraz ve isyanlarla karşılaşıyoruz. Yeşilçomlu, kavun festivaliyle her yıl ilgi odağımız olan ve beyaz kavunuyla ünlü bir köyümüz. Ancak buradaki üretici de ne yazık ki mağdur durumda. Yeterli destek alamadıkları ve maliyetler her geçen gün arttığı için ürettikleri ürünlerin karşılığını alamıyorlar. Burada traktörlerde ürünler bekliyor. Üreticilerimiz ürünleri için alıcı bekliyor. Ancak alıcılar bazen var, bazen yok. Ne yazık ki çiftçilerimiz mağdur durumda. Ürettikleri ürünleri değerinde satabilmek için çırpınıyorlar, ancak bunu gören yok. Tohum, kök gübresi, ekim, işçilik, tarlaların sürülmesi, hazırlanması, toplaması, mazotu ve tarlanın kirası derken, bu ekimi yapabilmek için kredi çekiyorlar. Finansman ihtiyaçları doğuyor ve işin sonunda bir dönüm arazi için maliyet 6 bin lirayı aşıyor. Kilo başına 20 liraya mal olan bu kavun, satışta ancak 10 liraya alıcı buluyor. Gerçekten çok güzel ve lezzetli bir kavun yetiştiriliyor, ancak çiftçilerimiz destek eksikliği nedeniyle küstürülüyor. Gerekli destekler verilmediği gibi, zamanında da sağlanmıyor. Destek ödemeleri 6 ay hatta 1 yıl gecikiyor ve çiftçilerimiz aldığı desteğin faydasını göremiyor. Ürettiği ürünün karını elde edemiyor. Buradan Tarım Bakanı’na sesleniyoruz. Her köyden bir çağrıda bulunuyoruz: Bu bölgedeki kavun üreticilerimiz buğday, ayçiçeği ve diğer birçok ürünle de üretim yapıyor. Kuru tarım yapılıyor ve verimli araziler var, ancak bu arazilerin karşılığını alamıyorlar. Eğer çiftçimizi küstürür ve üretimden koparırsak, çiftçilerimiz bize sırtını dönerse, gıda enflasyonu katlanarak büyüyecek. Elimizdeki arazileri ekemeyen, üretimden kopmuş çiftçilerin bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Bugün enflasyon altında ezilen tüm maliyet çiftçilerin sırtında… Çiftçiye bu yükü yüklerseniz, cebindeki paraya göz dikerseniz, ürün üretemez hale geleceğiz. Ayçiçeğinde de durum aynı. Üreticilerimizle konuşuyoruz. Ayçiçeğinde durum ne? Aynı. Buğdayda ne oldu? Aynı. Buğday 8,5-9 liraya verildi, maliyeti 12-13 lira. Verilen destek 1,5 lira, zararın yarısını bile karşılamıyor. Ayçiçeğinde maliyet 25 lira, satışı 15-20 lira. Üretici zarar etmiş durumda.” diye konuştu.

“YA GELİN SORUNU ÇÖZÜN YA DA KOLTUKLARI BIRAKIP GİDİN”

İktidara sert uyarıda bulunan Sarı şunları söyledi: “Buradan uyarıyoruz, çiftçimizi yalnız bırakmayın. Orada sıcak koltuklarınızda rahat rahat oturarak ahkam keseceğinize inin tarlaya gelin köylünün yanına bir çözüm üretin. Ya gelin bu sorunu çözün ya bırakıp gidin o koltukları. Biz gelelim bu sıkıntılara hep birlikte çözüm üretelim. Biz elimizden geldiğince suyu hibe veriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, tarım bakanımıza ve yetkililere sesleniyorum. Gelin bu sorun için bir an evvel çözüm üretin. Çiftçimiz kafasını yastığa rahatça koysun.”
HABER MERKEZİ