Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zemin sıvılaşmasına dikkat! Evim sağlam demeyin

Bandırma’da düzenlenen “6 Şubat

Bandırma’da düzenlenen “6 Şubat Depremlerinden Neler Öğrendik?” panelinde konuşan İnşaat Mühendisi Celil Akyol, binaların depremde neden yıkıldığı hakkında bilgi verdi.

Bandırma Kent Konseyi ve TMMOB Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği işbirliğinde 6 Şubat Depremleri’nin birinci yılında “6 Şubat Depremleri’nden Neler Öğrendik?” konulu panel gerçekleştirildi. Santral Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Bandırma Belediye Başkan Vekili Belediye Meclis Üyesi Mesut Özdemir, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Çağrı Aldemir, BANDAK Başkanı Kadri Civan ve vatandaşlar katıldı.

“DEPREM BİZE DEPREM HAZIRLIĞINI TEKRAR HATIRLATMIŞTIR”

Depremler konusunda bilinçli olunması gerektiğini belirten Belediye Başkan Vekili Mesut Özdemir, “6 Şubat Depremi’nin yıldönümündeyiz. Bilimle değil hurafeyle, yönetmelikle değil kayırma ile ülke yönetmenin sonucunu bu gün bir kez daha gördük. Deprem anından itibaren Bandırma Belediyesi bir yardım kampanyası düzenlemiş, Bandırma halkının dayanışması ile bu çığ gibi büyümüş, deprem bölgesine su, kıyafet, gıda, ısıtıcı başta olmak üzere onlarca tır yardım malzemesi gönderilmiştir. Deprem, Bandırma Belediyesi olarak bize zaten önceliklerimizden olan afet hazırlığını tekrar hatırlatmıştır. Afet Müdürlüğü kurularak yapılandırması devam etmektedir. Belediye personelinden 30 kişilik arama-kurtarma ekibi kurulmuş, ekipmanları tamamlanmıştır. Dirençli kentler yaratmak için yerel yönetim olarak tüm sivil toplum örgütleri ile yan yana gelmeye, fikir alışverişinde bulunmaya, ortak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

“DEPREM GERÇEĞİ İLE YAŞAMAYI ÖGRENMELİYİZ”

6 Şubat Depremi’nde bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine katılan Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Derneği (BANDAK) Başkanı Kadri Civan, yaşadığı süreci anlattı. Başkan Vekili Mesut Özdemir, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar nedeniyle Kadri Civan’a teşekkür belgesi takdim etti. Konu ile ilgili sunum gerçekleştiren Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Çağrı Aldemir, katılımcılara deprem ile ilgili genel bilgi verdi. Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri’nde verilen eğitimin önemini vurgulayan Aldemir, “Binaların yapımı ve kullanımı aşamalarında sadece rant sağlamak düşüncesiyle yapılacak her türlü eylem zarar olarak yine bizlere dönmektedir. Yapılarda kullanılacak malzemeler birinci sınıf olmalıdır. İnşaatlarda her kademede çalışan işçiler mutlaka çıraklık eğitimi almalı ve bilinçlenmelidir. Bina yapım aşaması bittikten sonra değişik katlarda keyfi yapılan tadilatlar o binada oturan herkesin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Binalardaki hasarlar tadilatlarla olabildiği gibi depremlerle de olmaktadır. Hasar tespitleri çok dikkatli yapılmalıdır. Çünkü, olası bir depremde en önce hasarlı binalar yıkılmaktadır. Sonuç olarak hepimiz bilgilenmeliyiz ve önlemlerimizi alarak deprem gerçeği ile yaşamayı ögrenmeliyiz.” diye konuştu.

AKYOL, ZEMİN SIVILAŞMASI TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
İnşaat Mühendisi Celil Akyol, binaların depremlerde neden yıkıldığı ile ilgili konuştu. Deprem tehlikesine karşı bina yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları aktaran Akyol, “Binanın yapıldığı zeminde sorun varsa bina depremde mutlaka zarar görür. Deprem anında en çok korkulan durumlardan biri de zemin sıvılaşmasıdır. Olası bir depremde binanızın yapısı ne kadar sağlam olursa olsun zemin sıvılaşması varsa hiçbir önemi yok. Bu nedenle binanın yapıldığı zemin önemlidir. Betonun bakımını yapılması gereklidir. Aynı zamanda mühendisler ve mimarlar işbirliği içinde çalışmalıdır. Deprem insanları öldürmüyor, hatalar öldürüyor. Denetimlerin yerinde ve uygun bir şekilde yapılması, bina inşaatında yer alan her kademenin bilinçli olması gerekiyor. Betonun sınıfına göre inşaat sürecinde sulanarak bakımının düzgün yapılması, betonun dayanıklılığı için büyük önem taşıyor. Deprem öldürmez. Yanlış yapılaşma öldürür. Yanlış yapılan binalar öldürür.” dedi.

Haber: Mihriban Nur Uysun