Ülkede günden güne azalan kitap okuma alışkanlığı kitapçıları boş bıraktı. 1984’den beri kitapçılık yapan Mesut Koçak, geçmiş yıllara göre ülkedeki kitap okuma oranının çok azaldığına dikkat çekti.
Kitap okuma alışkanlığı ülkede son yıllarda daha da azaldı. Kitapların artık insanların ihtiyaç listesine girmediğini söyleyen Esnaf Mesut Koçak, “1984 yılında Ankara’da kitapevim vardı. 10 yıldır Bandırma’dayım. Eski yıllarda insanlar çok fazla kitap okuyordu. Artık hem dijital kitaplar çıktı hem de kitaplar insanların ihtiyaç listesinden çıktı. Şu anda kitap evlerinin ayakta kalması popüler kitaplar ve öğrencilerin yüz temel eser olarak almak zorunda olduğu kitaplar sayesinde. Normal de kitap evlerin mantığında her gün 5-10 kişinin gelip kitap okuması lazım illa alması gerekmiyor. Artık böyle bir kültürümüz kalmadı.” dedi.
“İNTERNET DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”
Gelişen teknolojiyle kitap almak ve okumak isteyenlerin internet üzerinden ulaşıldığı için rağbetin azaldığını kaydeden Esnaf Koçak, “Günde 5 kişi geliyorsa 3’ü öğrenci 2’si ise yıllardır kitap okuma alışkanlığı olan ve uğrayan müşteriler. Öğrenciler kitap satın alıp gidiyor. İnternetten artık kitap alabilmek ve okuyabilmek daha da kolaylaştığı için gelen insan sayısı çok azaldı. Fiyatlar konusunda da internetten satın almak tercih ediliyor. İkinci el kitaplar haricinde, kitap fiyatlarını yayınevleri belirliyor bizde o fiyat üzerinden satıyoruz. Belirlenen fiyat haricinde satamadığımız için bizi çok fazla etkiliyor. Onlar yüz kitap satabilirken biz 2 kitap satabiliyoruz.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin