Mevsim geçişlerinde aktarlara rağbet

Mevsim geçişleri yaşanırken, Bandırma’da vatandaşlar hava koşullarından etkilenmemek için korunma

Mevsim geçişleri yaşanırken, Bandırma’da vatandaşlar hava koşullarından etkilenmemek için korunma yöntemi olarak soluğu aktarlarda aldı. Aktar sahipleri vatandaşların en fazla C vitamini kaynağı olan ürünleri aldığını kaydetti.

Değişken hava koşulları mevsimsel hastalıkları gün yüzüne çıkardı. Vatandaşlar hastalıklardan korunmak için aktarlara yöneldi. Esnaf Barış Tuman, doğal antibiyotik olarak taze zencefil, zerdeçal, vitamin takviyeleri ve alerjik reaksiyonlar için çam kozalak şurubunun çok satıldığına dikkat çekti. Esnaf Barış Tuman, yaptıkları satışlara göre gelen zamların aktarları zorladığını söyledi.

“ZAMLAR HEM BİZİ HEM DE VATANDAŞLARI ETKİLEDİ”

Hastalıkların artmasıyla satışlarında yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Esnaf Tuman, “Mevsimsel geçiş yaşanırken salgın hastalıklar çoğaldı. C vitamini kaynağı olan ürünlerimiz şu an rağbet görüyor. Güzel satış yapıyoruz ama gelen zamlar hepimizi etkiledi. Eskiden baharat ürünlerini 40 TL’ye alabiliyorduk ve kilosunu 60 TL’ye satabiliyorduk. Aynı ürünü bu sene 135 TL’ye alıyoruz. Kilo olarak da satamıyoruz. 150 TL’lik ürünü parçalar halinde 10 TL’ye falan satıyoruz. Marketlerde bizim sattığımız ürünler daha pahalı. Bizde kilosu 100 TL olan ürünün 50 gramı marketlere 400 TL’ye tekâmül ediyor. Ekonomik olarak gelen zamlar hem bizi hem de vatandaşları çok etkiledi.” diye konuştu.

“3’ÜNCÜ KALİTE ÜRÜN KULLANIMINDA YEMEKLERİN TADI BİLE OLMAZ”

Esnaf ürünleri olarak satılan 3‘ncü kalite ürünlerin satılmasının mesleklerini kötü yönde etkilediğini belirtilen Esnaf Barış Tuman, “Esnaf ürünü denilen, esnaf pul biberi, esnaf karabiberi, esnaf kimyonu diye satılan ürünler ikinci, üçüncü kalite olarak satışa sunuluyor. Bu ürünleri kullandığınızda yaptığınız yemeklerin bile tadı olmayacaktır. Bunu biz satamayız. İçine katkı maddesi giren ürünler bunlar. Vatandaşlar 3’ncü kalite de ürün satın aldıkları zaman tadının olmadığını anlayınca aktarlarda kaliteli satış yok diyorlar. Bu satışları yapanlar yüzünden mesleğimizin adı kötüleniyor. Normalde karabiber 400 TL’ye satılıyor. Kimse kiloyla almadığı için biz de çok kazanç sağlayamıyoruz. Diyorlar ki 90 TL’ye karabiber bulduk. Çöp ürün diye tabir ettiğimiz ürünleri satıyorlar. 90 TL’ye kalitelisini bulduk da biz mi satmadık? Müşteriler daha kaliteli ürünler tüketmek istiyorsa 3’ncü kalite olarak satılanları almamalılar.” dedi.

Haber: Selin Girgin/ Nur Uysun