BİLSEM’de “Bilim Vapurları Bandırma’da” sloganıyla açılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı, gençlerin yenilikçi projelerine ev sahipliği yaptı.
Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında düzenlenen “Bilim Vapurları Bandırma’da” sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Göksel Karlahan, BİLSEM Kurum Müdürü Semra Şen Çetinkoz, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“BİLİMİN IŞIĞINDA YÜRÜYEN GENÇLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ”
Programın açılış konuşmasını Proje Yürütücüsü Hatice Çakır Kurnaz yaptı. Kurnaz, “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları öğrencilerimizin araştırma, sorgulama ve üretme becerilerini geliştiren çok değerli bir fırsattır. Biz de Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi olarak öğrencilerimizi bu sürece titizlikle hazırladık. Onlar da hayal güçlerini bilgiyle birleştirerek özgün projeler ortaya koydular. Emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize, destek veren kurumlarımıza ve katılan misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bilimin ışığında, Atatürk’ün gösterdiği yolda yürüyen gençlerimizle gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİZLE BİRLİKTE BİLGİ MEŞALESİNİ YAKIYORUZ”
Türkiye yüzyılının merak eden, üreten gençler ile inşa edileceğini vurgulayan Kurum Müdürü Semra Şen Çetinkoz, “Bugünkü sloganımız ‘Bilim vapuru Bandırma’da.’ Atamızın rehberliğinde Bandırma Vapuru ile başlayan yolculuk nasıl ki bağımsızlık meşalesi yaktıysa, bizler de bugün öğrencilerimizle birlikte bilgi meşalesini yakıyoruz. Öğrencilerimizin bilimsel düşünme, araştırma, sunum becerilerini sergiledikleri bu anlamlı fuar bizlere bir kez daha gösterdi ki Türkiye Yüzyılı, merak eden, üreten ve milleti yararına ürettiklerini paylaşan bu genç beyinlerle inşa edilecek.” dedi.
“MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKMALIYIZ”
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ülkeler üzerindeki etkisine değinen Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan ,“Günümüz dünyasında ülkelerin kaderini tayin eden en önemli gelişmelerden bir tanesi de o ülkelerin teknoloji ve bilimde ne kadar ilerledikleridir. Eğer bir ülke teknolojik atılımda ilerlemiş, bilimsel anlamda önemli aşamalar katetmişse, hem ulusal egemenliğini sağlama noktasında önemli bir adım atmış, hem de ülkesinin insanlarının refah içerisinde yaşamasını sağlıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi bizlerin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için bu hususta çok çalışmamız, hatta muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmamız gerekiyor. Ülkemizin bulunduğu konum itibariyle böyle bir konuma, şarta bizler mecburuz. Bin yıldan bu yana bu topraklarda varlık mücadelesi veren bir milletiz. Türkiye’mizin önemli ve güzide kurumlarından olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun okulumuza, Milli Eğitim Bakanlığımıza vermiş olduğu bu destekle faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
“DÜNYANIN BİLİNMEZLERİNİ, BİLİNİRLİLİĞE ÇEVİRMEK GEREKİYOR”
Evrenin keşfedilmesinin önemine dikkat çeken Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, “İnsanlar mekanik varlıklar değil, düşünen varlıklardır. Düşünecekler, üretecekler, aynı zamanda duygusal varlıklardır, sanatla iç içe yaşayacaklar. Bilim bana göre dünyanın ve evrenin bilinmezlerini ortadan kaldırmak, daha bilinir hale getirmesi için buluşlar yapmak anlamına geliyor. Güneş sisteminde 12 gezegen var. Dünya bize ne kadar büyük geliyor. Ama bizim bağlı olduğumuz Samanyolu Galaksisi’nde milyonlarca güneş sistemi var ve bu Samanyolu Galaksisi gibi milyonlarca galaksi var. Sonsuz derecede düşünce boyutu var. Dünyanın ve evrenin o kadar çok bilinmezi var ki her geçen gün bu bilinmezleri, bilinirliğe çevirmek gerekiyor. Bunu da yapacak olan bilim, teknoloji, inovasyon, yapay zekâ. Bizim de Türk ulusu olarak bu bilimsel teknolojinin asla gerisinde kalmadan o genç beyinlerimizin bunları düşünerek, özgün projeler üreterek yaşama katmaları gerekiyor. Bandırma’da bütün okullarımızda bu etkinlikler gerçekleştiriliyor. Biz de destek olmaya çalışıyoruz. Çok ilginç projeler çıkıyor. Bilim insan yararına, geleceğine kullanılmalı.” dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Protokol üyeleri, Projenin yürütücülüğünü Hatice Çakır Kurnaz’ın üstlendiği, öğrencilerin yıl boyunca hazırladığı 5 tematik alandaki 20 projeyi gezdi. Öğrenciler, yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi. Öğrenciler tebrik edilerek başarılarının devamı dilendi.
4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nın, 23-24 Mayıs tarihleri arasında 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı belirtildi.HABER MERKEZİ