Lise öğrencilerine “Düşüncenin sonsuz yolculuğu” anlatıldı

Lise öğrencileriyle bir araya gelen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Dr.

Lise öğrencileriyle bir araya gelen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Düzgün, felsefenin hakikat arayışını ve düşüncenin tarihsel yolculuğunu anlattı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) ile Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında düzenlenen ‘Gölgelerden Hakikate: Düşüncenin Sonsuz Yolculuğu’ başlıklı seminerler dizisi, son buluşmasını Bandırma Enerjisa Fen Lisesi’nde gerçekleştirdi.
Seminerde konuşmacı olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Düzgün yer aldı. Etkinliğe Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, emekli eğitimci Kanver Şener, Okul Müdürü Taner Yıldırım ve öğrenciler katıldı.
“FELSEFE HAKİKATIN PEŞİNDE BİR ARAYIŞTIR”
Felsefenin temel kavramları hakkında bilgilendirerek düşüncenin tarihsel yolculuğunu anlatan Düzgün, felsefenin “hakikati arayış” olduğunu belirtti. Antik Yunan felsefesinin Anadolu topraklarında, özellikle Milet’te doğduğuna dikkat çekerek, felsefenin kökenlerinin 12 bin yıl öncesine Göbeklitepe’ye kadar uzandığını vurgulayan Düzgün, “Felsefe, hakikatin peşinde bir arayıştır. ‘Philosophia’ kelimesi, sevgi (‘philo’) ve bilgelik (‘sophia’) anlamına gelir. Filozof, bilgelik dostudur. Felsefenin kökenleri Anadolu topraklarına dayanır; Antik Yunan’da Milet, önemli bir ticaret merkeziydi ve burada insanlar düşünmeye, sorgulamaya başladılar. Bu dönemde ‘school’ kelimesi, boş vakit anlamına gelen ‘skhole’ kelimesinden türetilmiştir. İlk filozoflardan Thales, matematikte önemli keşifler yapmıştır. Ancak felsefe yalnızca Antik Yunan’da başlamadı. Göbeklitepe’de, 12.000 yıl önce, insanlar önce ibadet yerleri inşa etmiştir, bu da büyük bir düşünce devrimini gösteriyor. Batı dünyası, Göbeklitepe’nin önemini fark etti, ancak biz bu mirası yeni yeni keşfetmekteyiz. Batı felsefesi yalnızca Antik Yunan’dan değil, Sümer, Babil, Mısır, Hindistan ve Çin’den de beslenmiştir. Anadolu, bu tüm düşüncelerin kesişim noktasıdır. ‘Black Athena’ kitabı, Batı felsefesinin kökenlerinin Anadolu’da şekillendiğini gösteren önemli bir eserdir.”dedi.

Programın devamında öğrencilere felsefenin öneminden bahseden Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan ise felsefenin hayatı sorgulamanın anahtarı olduğunu belirterek, “Felsefe, soyut kavramlarla somut kavramlar arasında bağlantılar kurmakla ilgilidir. Bu süreç, bireylerin hayatları boyunca devam eder ve entelektüel bir bakış açısının değerini kavramak çok önemlidir.” dedi.
Aslan, bu tür projelerin öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Dr. Oğuz Düzgün’e teşekkür etti.

HABER MERKEZİ